Όπως κατήγγειλε προ ολίγου η ΠΟΕΔΗΝ, στο υπόγειο του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» όπου βρίσκεται και η αποθήκη τροφίμων.
Εδώ και 6 μήνες τρέχουν νερά με αποτέλεσμα να διαμαρτύρεται συνεχώς το σωματείο εργαζομένων.
Η διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, σε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας.
Χολέρα. Καλά διαβάσατε. Ανιχνεύτηκε το βακτήριο της χολέρας στα νερά που τρέχουν εδώ και 6 μήνες στο υπόγειο του νοσοκομείου και μαιευτηρίου…
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
«Στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων έξι μήνες τρέχουν νερά. Διαμαρτύρεται συνεχώς το Σωματείο και οι Εργαζόμενοι.
Η Διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη. Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Τα νερά τρέχουν.
Έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας.
Η χολέρα είναι μία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων.
Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου. Για τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά. Για τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια.
Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα.
Κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενοι».
Απάντηση της διοίκησης του «Έλενα Βενιζέλου» για την… χολέρα
Το ιστορικό της απίστευτης αυτής ιστορίας εξηγεί στο έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής του νοσοκομείου και ενημερώνει λίγο ως πολύ ότι τα αποτελέσματα για τους μικροοργανισμούς στο υπόγειο του ιδρύματος βγαίνουν την Παρασκευή!
Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση από την διοίκηση του «Έλενα Βενιζέλου»:
Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.
Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).
Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.
Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017.
Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
O Διοικητής
Δημήτρης Ι. Βεζυράκης
Τι είναι η χολέρα.
Η χολέρα είναι μια βακτηριακή ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και προκαλεί σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολέρα μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και σε προηγουμένως υγιή άτομα.
Η σύγχρονη επεξεργασία των λυμάτων και του νερού έχει σχεδόν εξαλείψει την χολέρα στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι παρούσα στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αϊτή και κεντρικό Μεξικό. Ο κίνδυνος επιδημίας χολέρας είναι υψηλότερος σε καταστάσεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.
Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται στο βακτήριο της χολέρας (Vibrio cholerae) δεν νοσούν και ποτέ δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, επειδή αποβάλλουν τα βακτήρια χολέρας μέσω της αφόδευσης για 7-14 ημέρες, μπορεί να εξακολουθούν να μολύνουν άλλα άτομα μέσω μολυσμένου νερού. Οι περισσότερες συμπτωματικές περιπτώσεις χολέρας προκαλεί ήπια ή μέτρια διάρροια που είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί από τη διάρροια που προκαλείται από άλλα προβλήματα.
Μόνο περίπου 1 στα 10 άτομα αναπτύσσει μολυσμένα τα κλασικά συμπτώματα της χολέρας, συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τη μόλυνση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Διάρροια.Η διάρροια από χολέρα έρχεται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει γρήγορα επικίνδυνη απώλεια υγρών (ακόμα και 1 λίτρο σε μία ώρα). Η διάρροια λόγω χολέρας έχει συχνά ένα χλωμή, γαλακτώδη εμφάνιση που μοιάζει με “νερό στο οποίο έχει ξεπλυθεί ρύζι”.
-Ναυτία και έμετος.Συμβαίνουν ειδικά στα πρώτα στάδια της χολέρας. Ο εμετός μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες κάθε φορά.
-Αφυδάτωση.Αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί εντός ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων χολέρας. Ανάλογα με το πόσα σωματικά υγρά έχουν χαθεί, η αφυδάτωση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μια απώλεια 10% ή περισσότερο του συνολικού σωματικού βάρους υποδεικνύει σοβαρή αφυδάτωση.
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης από χολέρα περιλαμβάνουνευερεθιστότητα, λήθαργο, βυθισμένα μάτια, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, ξηρό και ζαρωμένο δέρμα που αργεί να επανέλθει όταν το τσιμπάτε/ανασηκώνετε, μειωμένη ή καθόλου παραγωγή ούρων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή αρρυθμία.
Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια των ανόργανων συστατικών στο αίμα σας (ηλεκτρολύτες) που διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας. Αυτό ονομάζεταιανισορροπία ηλεκτρολυτών.
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως:
-Μυϊκές κράμπες.Αυτές προκύπτουν από την ταχεία απώλεια αλάτων, όπως το νάτριο και το χλωριούχο κάλιο.
-Σοκ.Αυτή είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση στην πίεση του αίματος και πτώση στην ποσότητα του οξυγόνου στο σώμα σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σοβαρή καταπληξία μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.
Συμπτώματα της χολέρας στα παιδιά
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με χολέρα έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) λόγω της απώλειας υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει:
-Γενικευμένη αλλαγή συμπεριφοράς (αλλαγμένη κατάσταση συνείδησης)
-Επιληπτικά επεισόδια
-Κώμα
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ο κίνδυνος της χολέρας είναι μικρή σε ανεπτυγμένες χώρες και ακόμα και σε ενδημικές περιοχές είναι πιθανό να μολυνθείτε αν ακολουθήσετε τις συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και νερού. Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, σποραδικά κρούσματα χολέρας συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εάν αναπτύξετε σοβαρή διάρροια μετά την επίσκεψη σε μια περιοχή με ενεργή χολέρα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Αν έχετε σοβαρή διάρροια και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε χολέρα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη ανεξάρτητα από την αιτία.
πηγή: NEWSITAMEA