Τσίπρας: “…θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία…”

 

Το απόγευμα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε από την ΕΡΤ, τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες και δημοσιογράφους.

Υπογραμμίζουμε πάντως πως οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, θύμιζαν δηλώσεις ηγέτη άλλου πολιτικού χώρου και όχι της Αριστεράς, που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηριστική η διαφωνία της με τον τρόπο που οι ΗΠΑ επιβάλλονται – συνυπάρχουν – αποφασίζουν –  παραμένουν – κυριαρχούν – στην περιοχή…

Καταγράφουμε λοιπόν τις δηλώσεις χωρίς περαιτέρω σχόλια…

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: “Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».

CNN: Θα θυμηθεί άραγε ο Τραμπ τι έλεγε ο Τσίπρας γι’ αυτόν πριν εκλεγεί πρόεδρος;

«O Τραμπ έτοιμος για συνομιλίες με τον άνθρωπο που κάποτε τον αποκάλεσε “κακό”», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος (AP)

Τα όχι ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ θυμάται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενόψει τις επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.

«Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καθίσει για συζητήσεις με τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα βρεθεί τετ-α-τετ με τον άνθρωπο που έναν χρόνο πριν προειδοποιούσε τους πολίτες της χώρας του ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει ένα «κακό» κράμα ιδεών που δεν έχει καμία θέση στη δυτική δημοκρατία», αναφέρει το άρθρο, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο.

πηγή: Iefimerida

Ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας για εκείνη τη δήλωσή του

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για εκείνη την δήλωση του και εάν μετά τη συνάντηση άλλαξε άποψη για τον κ. Τραμπ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έβγαλε το συμπέρασμα πως ο κ. Τραμπ είναι τίμιος συνομιλητής και πως προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών με τη συμβολή του.

Πριν απαντήσει ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνοντας ξαφνιασμένος, παρανεβλήθει λέγοντας πως “δεν ήξερα για αυτήν τη δήλωση, πριν τοποθετηθώ νωρίτερα “.