ΚΑΣ για Ελληνικό: Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος 300 στρέμματα – ενστάσεις για το Σχέδιο Ανάπτυξης και τους περιβαλλοντικούς όρους

Με συντριπτική πλειοψηφία κηρύχθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση περίπου 300 στρεμμάτων συνολικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Μετά από μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 3 Οκτωβρίου, τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση, που – σύμφωνα με τις πληροφορίες – δεν θέτει περιορισμούς δόμησης.

Στην υπόλοιπη περιοχή θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε. το οποίο προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής και οι υπηρεσίες του Υπουργείου αν προκύψουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η συνολική έκταση είναι λίγο πάνω από τα 300 στρέμματα ενώ φαίνεται ότι ενώ υπήρξε ομοφωνία στην κήρυξη, η διαφωνία καταγράφηκε ως προς τα όρια της έκτασης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντός των ορίων περιλαμβάνονται τμήματα των όμορων στο παλαιό αεροδρόμιο δήμων και ο λόφος Χασάνι.

Ενστάσεις διατύπωσε το ΚΑΣ και για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Συγκεκριμένα ζητείται να παραμείνει αδόμητη ζώνη στη χερσόνησο Αγίου Κοσμά, ελεύθερος χώρος πρασίνου στο αρχαίο λατομείο και να επανεξετασθεί το θέμα του ύψους των κτιρίων.

Αντίδραση από κυβέρνηση και επενδυτές

Την ίδια ώρα καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ακριβής έκταση που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του ΚΑΣ, η Ελληνικό Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και το επενδυτικό σχήμα επιχειρούν να σταθμίσουν το εύρος των επιπτώσεων που αυτές οι αποφάσεις θα έχουν στο business plan.

«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή, την ίδια ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Από την κυβέρνηση, και πριν την έκδοση της απόφασης για τα ΣΟΕ και ΣΜΠΕ, εκφραζόταν κατ’ αρχήν ικανοποίηση. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο οργανώσεις στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προέκυπτε κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν ήταν η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα το να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, που ο ίδιος έχει προτάξει.

Βεβαίως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στα ερωτήματα των δικών της στελεχών για τον παραγκωνισμό των αρχαιολόγων.

Το έργο των αρχαιολόγων έσπευσε δημοσίως να επαινέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ