Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο – Ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγιναν ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων προς τη Δημοτική Αρχή.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τις κυριότερες από αυτές:

ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ:

Ρώτησε να πληροφορηθεί τι θα γίνει τελικά με το γκαράζ του Δήμου στην οδό Σιπύλου, στο οποίο πλένονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται όλα τα σκουπίδια της πόλης. Δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο, το ΚΗΦΗ, κοντά σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό και ανάμεσα σε σπίτια συμπολιτών μας.

Ρώτησε γιατί καθυστερεί να παραδοθεί η γέφυρα της Στέφανου Σαράφη στην κυκλοφορία και πότε θα απομακρυνθούν από τα παρτέρια στον κόμβο οι τσιμεντένιες σωλήνες από το έργο αποχέτευσης που έχει γίνει εδώ και μήνες.

Για τις παιδικές χαρές ήταν το επόμενο ζήτημα που έθεσε και τις επισκευές που πρέπει να γίνουν  σε αυτές για να είναι ασφαλείς για τα παιδιά.

Επανέφερε το θέμα της καθαριότητας στο βουνό και ζήτησε για μια ακόμα φορά να καλυφθεί η Τούρκικη σημαία που είναι ζωγραφισμένη σε κολόνα του Β΄ Δημοτικού Σχολείου. “ΑΝ κάποιος τολμούσε να βάλει Ελληνική Σημαία στην Τουρκία θα τον έσφαζαν στο γόνατο”, είπε χαρακτηριστικά.

ΝΙΚΗ ΣΙΑΡΑΜΠΗ:

Ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με το Νοσοκομείο. Εάν η Δημοτική Αρχή επιμένει στην επαναλειτουργία του με κλινικές κλπ και εάν θα υπερασπιστεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης ποια ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καφαντάρη στο Δήμο μας, σχετικά με το θέμα του Νοσοκομείου.

Έκανε αναφορά στην παραβατικότητα, την έξαρση εγκληματικότητας, στη διάθεση ναρκωτικών στις πολυκατοικίες στην κάτω Αγία Βαρβάρα και στην παντελή έλλειψη αστυνόμευσης της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και γενικότερα της πόλης μας, τονίζοντας την ανασφάλεια που αισθάνονται οι κάτοικοι της πόλης μας.

Ρώτησε σχετικά με το πρόγραμμα της “Πράσινης Γειτονιάς” το οποίο εξαγγέλθηκε για την αναβάθμιση των πολυκατοικιών στην οδό Σίφνου, από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, αλλά τελικά έμεινε στα χαρτιά.

Ενημέρωσε τη Δημοτική Αρχή για τα καπάκια που λείπουν από  κολόνες του Δημοτικού φωτισμού  και τους κινδύνους που περικλείει το γεγονός,  τα ηλεκτροφόρα καλώδια να είναι προσβάσιμα σε μικρά παιδιά και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει κάποια μελέτη προς αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ζήτησε να πληροφορηθεί τον λόγο που εδώ και αρκετό καιρό τα φανάρια στον κόμβο Βενιζέλου – Μεγ. Αλεξάνδρου δεν λειτουργούν κανονικά, αλλά περιστασιακά.

Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις της ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα, πότε θα παραδοθεί η Ελευθερίου Βενιζέλου σε κυκλοφορία, ώστε να “ανασάνει” το Εμπορικό μας Κέντρο και πότε επιτέλους θα δρομολογηθεί λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών στο Σχολικό Συγκρότημα.

Τέλος ρώτησε εάν τα σχολεία της πόλης μας, λειτουργούν κανονικά ή εάν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά διδακτικού προσωπικού ή άλλης κατηγγορίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΓΚΑΣ:

Ζήτησε να πληροφορηθεί που θα στεγαστούν οι δυο Τοπικές Μονάδες Υγείας, που ανακοίνωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καφαντάρη κατά την επίσκεψή της στο Δήμο μας.

Επανέφερε τέλος ξανά το θέμα των γραφείων που ζητά η Αντιπολίτευση από το Δήμο για στέγαση, όπως προβλέπεται από τον “Καλλικράτη”, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καπλάνη αναξιόπιστο επειδή συνεχώς ανακοινώνει στο Σώμα πως σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και αυτές ποτέ δεν τελειώνουν.

ΑΛΕΚΑ ΦΕΓΓΗ:

Ανέφερε πως εργαζόμενοι του Δήμου την επισκεύτηκαν στο Β΄ Γυμνάσιο που είναι διευθύντρια και της ανακοίνωσαν πως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στην πόλη μας κάνει προσφορά στα Σχολεία, φωτιστικών LED, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους ενεργοβόρους προβολείς και άλλα φωτιστικά για εξοικονόμηση ρεύματος. Χαρακτήρισε καλή την πρόταση αλλά δήλωσε αδυναμία της Σχολικής Επιτροπής να ανταποκριθεί στο έξοδο και ζήτησε αυτό να καλυφθεί από το Δήμο αφού πρόκειται για Δημοτικά Κτίρια.

Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΠΛΑΝΗΣ:

Για το Νοσοκομείο ανέφερε πως η θέση του Δήμου γιαυτό είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Επιμένουμε στην αναβαθμισμένη λειτουργία του. Χρειάζεται πρώτα να γίνουν ορισμένες τεχνικές – γραφειοκρατικές εργασίες, όπως η νομιμοποίηση όλων των κτηρίων, ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία κλινικών.  Η κ. Καφαντάρη ενημερώθηκε για σχετικά δημοσιεύματα, που την έφεραν να δηλώνει πως το Νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, αλλά μου απάντησε πως η επίσκεψή της είχε να κάνει με την πρωτοβάθμια Υγεία, χωρίς να πάρει θέση για το Νοσοκομείο.

Φανερά εκνευρισμένος από τους χαρακτηρισμούς το κ. Γιάγκα προς το πρόσωπό του και την αδυναμία του κ. Δημοτικού Συμβούλου να αντιληφθεί πως τα έργα για τον καλλωπισμό και τη διαρρύθμιση του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί για γραφεία της Αντιπολίτευσης, απαιτούν χρόνο, αφού επί πολλά χρόνια ήταν εγκαταλλειμένα, ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο κ. Σαββίδη να του δώσει κλειδιά του χώρου, ώστε ο κ. Γιάγκας να πηγαίνει όποτε θέλει και να παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών.

Σχετικά με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα γενικότερα στην πόλη μας, ενημέρωσε το Σώμα πως σήμερα επισκεύτηκε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ζήτησε να παρέμβει προκειμένου οι Αστυνομικές Αρχές να δώσουν το παρόν τους στην πόλη μας. Έχουμε επανηλλειμμένα ζητήσει και γραπτά και προφορικά ενίσχυση της Αστυνομικής Παρουσίας στην πόλη μας, χωρίς αποτέλεσμα. Φτάσαμε στο σημείο να επισκευτούμε την πολιτική Ηγεσία προκειμένου να έχουμε κάποια στοιχειώδη αλλά ουσιαστική παρουσία της Αστυνομίας στην πόλη μας.

Για τα καπάκια που κλέβονται από τις κολόνες Δημοτικού φωτισμού, παραδέχτηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, με την αφαίρεση αυτών, συμπληρώνοντας πως μόλις εντοπίζεται η κλοπή κάποιου από αυτά αντικαθίσταται αμέσως.

Σχετικά με τη λειτουργία των Σχολείων στην πόλη μας, δήλωσε πως σε γενικές γραμμές τα Σχολεία ξεκίνησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα όποια μικρά έχουν εντοπιστεί θα επιλυθούν εντός των προσεχών ημερών.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση από το Δήμο, για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων στα Σχολεία με LED, ο κ. Καπλάνης ενημέρωσε το Σώμα πως σύντομα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα χρηματοδοτήσει την αλλαγή φωτιστικών σωμάτων σε πλατείες και δρόμους της πόλης μας με δάνειο. Έχει υπολογιστεί πως η αντικατάσταση των παραπάνω στην πόλη μας θα πλησιάσει σε κόστος τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Το δάνειο από το ΤΠΚ θα εξοφλείται από τα χρήματα που θα εξοικονομεί ο Δήμος από την οικονομία που θα γίνεται από τη χρήση LED. Ίσως συμπλήρωσε να κατορθώσουμε να εντάξουμε και τα φωτιστικά των Σχολείων στο πρόγραμμα, κατέληξε.

Όσον αφορά την ερώτηση για το πότε θα δοθεί σε κυκλοφορία η Ελευθερίου Βενιζέλου δήλωσε πως τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου θα επανασυνδεθεί η κεντρική Λεωφόρος της πόλης μας.

Σχετικά με τα νερά από το πλύσιμο των απορριμματοφόρων δήλωσε πως αυτά καταλήγουν σε δίκτυο που έχει κατασκευαστεί για τον λόγο αυτό και καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό, χωρίς να κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας. Ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη περίπου δέκα ατόμων στην υπηρεσία καθαριότητας, που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση των υπηρεσιών καθαριότητας στην πόλη μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΙΣΗΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Για το θέμα των τσιμεντένιων αγωγών που έχουν εγκαταλειφθεί σε παρτέρια του κόμβου Βενιζέλου και Μεγ. Αλεξάνδρου και της Γέφυρας της Στέφανου Σαράφη πως το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω μη συνεχούς χρηματοδότησης, αλλά και τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν.

Για τις παιδικές χαρές ανακοινώθηκε πως σε 15 ημέρες θα υπογραφεί η απόφαση για τη δημοπράτηση του έργου επισκευής των παιδικών χαρών.

Πράγμα που σημαίνει πως εάν δεν περάσει περίπου ένα δίμηνο, έργα δεν θα ολοκληρωθούν.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββίδης αναγνώρισε το πρόβλημα καθαριότητας που υπάρχει, αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως σύντομα τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν. Έχουν τοποθετηθεί 50 νέοι κάδοι υποστήριξε και 10 που επισκευάστηκαν σε διάφορα σημεία στην πόλη μας. Από τις αρχές του νέου έτους αλλάζει και ο τρόπος διαχωρισμού και περισυλλογής των απορριμμάτων. Αλλού τα μπάζα, αλλού τα κλαδιά, αλλού οι σακούλες, κατέληξε.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος αναφερόμενος στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, υποστήριξε πως είναι μεγάλη επιτυχία του Δήμου μας να πετύχει την ίδρυση και λειτουργία 2 από αυτά, παρά το μικρό  μέγεθός του. Δεν ενημέρωσε που θα στεγαστούν αυτά παρά την επιμονή του κ. Γιάγκα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας όμως, σχεδιάζεται η εγκατάσταση αυτών, του ενός στο π. ΠΙΚΠΑ, κάτω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και του δεύτερου στο κτήριο του ΚΑΠΗ στην οδό Αθανασίου Διάκου.

Σχετικά με την ερώτηση της κ. Σιαραμπή για τη δρομολόγηση λεωφορείου για την μετακίνηση των μαθητών προς και από το Σχολικό Συγκρότημα, δήλωσε πως έχει ζητηθεί από τον ΟΑΣΑ, η παρουσία στην πόλη μας μικρού λεωφορείου που θα καλύψει τις ανάγκες αυτές.