Κολονάκια επικίνδυνα με τα καλώδια εκτεθειμένα, στους δρόμους της πόλης μας

Σε αρκετά από τα τσιμεντένια κολονάκια στους δρόμους της πόλης μας στα οποία υπάρχουν οι λαμπτήρες του Δημοτικού Φωτισμού, από την παλαιότητα έχουν παρουσιαστεί τα σημάδια της πολυκαιρίας τους.

Στα περισσότερα το τσιμέντο έχει φθαρεί ή ανοίξει, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα σίδερα που τις συγκρατούν.

Βεβαίως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες  να καταρρεύσουν, αλλά η διάβρωση από μόνη της μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως εισροή νερών εσωτερικά των στύλων με αποτέλεσμα βραχυκυκλώματα, διακοπές ηλεκτρικού κ.ά.

Ένα άλλο όμως χαρακτηριστικό που βλέπουμε σε αρκετές από αυτές τις κολώνες σιδερένιες ή τσιμεντένιες, είναι  να λείπουν τα καπάκια που καλύπτουν τη φωλιά με τα καλώδια και τη συνδεσμολογία της υπόγειας παροχής με τα καλώδια του φωτιστικού.

Εκεί το θέμα είναι σοβαρότερο επειδή έχει να κάνει με την ασφάλεια ιδιαίτερα μικρών παιδιών που έχοντας έλλειψη της γνώσης της επικινδυνότητας, εάν βάλει κάποιο από αυτά το χέρι του μέσα και ακουμπήσει τα γυμνά, πολλές φορές καλώδια, ένας θεός ξέρει τι θα απογίνει.

Μη φανταστείτε πως είναι δύσκολο να συμβεί το παραπάνω.

Έχουμε γίνει μάρτυρες σε αυτές τις “φωλιές” να τρυπώνουν γατάκια για να γλυτώσουν από το κυνηγητό κάποιου άλλου μεγαλύτερου ζώου, ενώ ενδεχομένως εκεί να έχουν φτιάξει  τις φωλιές τους διάφορα τρωκτικά για προστασία, τρώγοντας παράλληλα τα καλώδια και εν συνεχεία προκαλώντας βλάβη στη λειτουργία του φωτιστικού (συχνό φαινόμενο).

Συμπολίτες μας προκειμένου να ασφαλίσουν και να προφυλάξουν τα παιδιά από επικίνδυνες καταστάσεις συνήθως τοποθετούν χαρτιά, αλουμινόχαρτα, πλαστικές σακούλες κ.α. στις φωλιές που έχουν  αφαιρεθεί τα καπάκια.

Δεν είναι όμως αυτή η ενδεδειγμένη λύση.

Σε μια μικρή βόλτα που κάναμε συναντήσαμε τέτοια κολονάκια αρκετά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε στην οδό Στέφανου Σαράφη, μεταξύ των οδών Καβάλας και Κουντουριώτου, όπως επίσης στην Παλαιών Πολεμιστών πάλι μεταξύ των ίδιων κάθετων δρόμων. Αν μετρήσαμε καλά από τέσσερα κολονάκια λείπουν τα καπάκια τους στον “ΛΙΘΟ”, σημείο που επισκέπτονται δεκάδες παιδιά λόγω της παιδικής χαράς. Στο άλσος “ΕΙΡΗΝΗ” και αλλού.

Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο κ. Σαββίδη Σάββα, ο οποίος είναι αρμόδιος για τέτοια θέματα και τα αναφέραμε. Ο κ. Αντιδήμαρχος δεν φάνηκε να ξαφνιάζετε από το θέμα. “Το γνωρίζουμε το πρόβλημα”, μας δήλωσε. “Δεν προλαβαίνουμε να αντικαθιστούμε αυτά τα καπάκια. Τα αφαιρούν και τα πουλάνε για σίδερα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μη μπορούν να τα κλέβουν. Ξεβιδώνουν τις βίδες και τα παίρνουν. Να τα κολλήσουμε δεν γίνεται, γιατί εάν συμβεί βλάβη ή καεί μία λάμπα, θα χρειαστεί ολόκληρη διαδικασία προκειμένου να την αλλάξουμε” κατέληξε.

Μας ενημέρωσε πάντως πως θα φροντίσει για την τοποθέτηση καπακιών στις κολώνες που λείπουν και  απαριθμήσαμε στον κ. Σαββίδη.

Επειδή το ζήτημα είναι περισσότερο σοβαρό από ό,τι κάποιος μπορεί να φανταστεί κάνουμε τρεις προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

1η πρόταση: Τα καπάκια να βιδώνονται με βίδες που έχουν ιδιαίτερο κεφάλι και που για να ξεβιδωθούν χρειάζεται ειδικό εργαλείο.

2η πρόταση: Επειδή το πρόβλημα αυτό το έχουν κι άλλοι Δήμοι έχουμε παρατηρήσει πως σε αυτούς τα καπάκια τα συγκρατούν με μεταλλικό τσέρκι. Δεν είναι βεβαίως απαραβίαστα, αλλά τουλάχιστον ο κλέφτης θα χρειαστεί αρκετή ώρα να το αφαιρέσει.

3η) πρόταση (ίσως η καλλίτερη): Από τη στιγμή που για να αλλάξει ακόμα και μία λάμπα στα κολονάκια, χρειάζεται να υπάρχει σκάλα ή γερανοφόρο όχημα, γιατί οι φωλιές με τα καλώδια να είναι κοντά στο έδαφος και προσβάσιμες και όχι ψηλά;

Εκεί ψηλά, που για να κλέψει ο άλλος το καπάκι θα χρειάζεται να έχει μαζί του, τουλάχιστον σκάλα και έναν ακόμα συνεργό…

Πράγμα που θα καθιστά ασύμφορη την κλοπή, αλλά παράλληλα θα βάλει τέλος και στην ανασφάλεια που υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει αν κάποιος ακουμπήσει τα καλώδια στην φωλιά τους.

Μάλιστα συμπληρωματικά λέμε πως οι φωλιές δεν είναι απαραίτητα να είναι εσωτερικές. Υπάρχουν στεγανά πλαστικά κουτιά ή μεταλλικά που είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Ασφαλή και σίγουρα, αρκεί να τοποθετηθούν ψηλά…

Τέλος πάντων ας φροντίσει ο κ. Αντιδήμαρχος για την τοποθέτηση καπακιών στις κολόνες που λείπουν και ας σχεδιάσει η Υπηρεσία του Δήμου πως θα αντιμετωπίσει την έξαρση κλοπής των καπακιών.

Ειδικοί είναι και είναι φυσικό να σκεφτούν κάποια καλύτερη από τις δικές μας προτάσεις.