Έξαρση της ιλαράς από το «κίνημα» των μη εμβολιασμών

Συναγερμός χτυπά πλέον και στη χώρα μας για την ιλαρά, η οποία έχει επιδημικές εξάρσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ως απόρροια του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει λάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

Εκατό περιστατικά ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μόνο το τελευταίο τετράμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ η συχνότητα της νόσου ήταν… ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία!

Ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός όπως τονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε για το θέμα, συνιστά επίσης εκτάκτως τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατό. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το υπουργείο Υγείας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR). Τονίζεται μάλιστα ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται, επίσης, από το υπουργείο Υγείας ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Οσον αφορά στα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας, αφορούν, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Επιφυλάξεις

Οι ειδικοί τονίζουν εδώ και αρκετό καιρό την επικινδυνότητα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Διεθνής έρευνα έχει δείξει ότι ένας στους τέσσερις Ελληνες θεωρεί ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Αυτό επιβεβαιώνεται από την εμπειρία μέσα από τα ιατρεία των παιδιάτρων, που τονίζουν πως αυτή η δυσπιστία των γονέων ακολουθεί ανοδικές τάσεις.

Οι παιδίατροι αναφέρουν ότι οι «φωνές» κατά των εμβολίων, που ακούγονται ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, έχουν κάνει τους γονείς δύσπιστους έως και ανένδοτους. Το εμβόλιο που «παίρνει η μπάλα» πιο συχνά είναι εκείνο της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας που πραγματοποιείται σε ηλικία 15 μηνών. Το νόσημα της ιλαράς, όμως, είναι από τα πλέον σοβαρά και δεν γίνεται να μένει ανεμβολίαστο.

Συμπτώματα

Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη. Η νόσος συνήθως ξεκινά με πυρετό, ο οποίος διαρκεί περίπου δύο ημέρες, και ακολουθείται από βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή στους οφθαλμούς). Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν τη νόσο περίπου τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως και τέσσερις ημέρες μετά. Η ιλαρά είναι μια νόσος με σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσοστό 6%-20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία. Ενας στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1.000 θα καταλήξει.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου