ΚΕΔΕ: Όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου και μείωση θητείας αιρετών

 

Τις θέσεις της ΚΕΔΕ για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση με μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη στο επίκεντρο, ενόψει του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, που ετοιμάζει το ΥΠΕΣ, παρουσίασε ο πρόεδρος της, Γ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρόταξε την αντίθεση των δημάρχων στην απλή αναλογική και την κατάργηση της θητείας των πέντε ετών που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΣ ενώ μεταξύ άλλων ζήτησε ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων και εκχώρηση του τοπικού κοινωνικού κράτους στην Αυτοδιοίκηση.

Ενίσχυση της Περιφέρειας, ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών είναι το τρίπτυχο στο οποίο πρέπει να βασιστεί η ριζική μεταρρύθμιση του μοντέλου διοίκησης του κράτους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με αντικείμενο τις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην ανάπτυξη της χώρας, που διοργανώνει στην Κόνιτσα η ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διοικητική διάρθρωση του κράτους, με αιχμή την αποκέντρωση.

«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον του τόπου τους»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως είναι να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.

Εξειδικεύοντας τη θέση του ο κ. Πατούλης, τόνισε πως είναι άκρως αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό το ισχύον υπερσυγκεντρωτικό μέχρι σήμερα σχήμα λειτουργίας του Κράτους, με τους Δήμους αδύναμους και τους πολίτες αμέτοχους. Είναι κρίσιμο, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους για τον τόπο τους ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις επενδύσεις σε μια περιοχή που ο κάτοικος δεν αισθάνεται ασφαλής, γιατί ο Υπουργός από την Αθήνα αποφάσισε να κλείσει το αστυνομικό τμήμα, ούτε μπορείς να στηρίξεις την τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα όταν αυξάνεις υπερβολικά τον ΦΠΑ. Πως θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες των ορεινών Δήμων αν δεν έχουν το προσωπικό;. Είναι δυνατόν να περιμένουν οι ορεινοί Δήμοι πότε θα τους εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών τα 20 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση των αναγκών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ διεκδικεί τη διοικητική ανεξαρτησία και ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση, η οποία όπως ανέφερε, βασίστηκε σε ένα συγκεντρωτικό κράτος και ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης.

«Το υπερσυγκεντρωτικό κράτος απέτυχε και χρεοκόπησε τη χώρα»

«Αυτό το συγκεντρωτικό σύστημα πέτυχε το ακατόρθωτο, να διαχειρισθεί τα τελευταία 35-40 χρόνια πάνω από 1000 δις ευρώ επιδοτήσεις και δάνεια και να πτωχεύσει. Λιγότερο από 1% είναι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία αυτού του χρέους. Το υπόλοιπο 99%, άλλοι το δημιούργησαν» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως απαιτείται μια γενναία αποκέντρωση, με ουσιαστική, πρωταγωνιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας πως «η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το συνολικό διοικητικό σύστημα της χώρας: Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Περιφέρειες – Δήμους».

«Θέλουμε διάλογο με την κυβέρνηση για το μέλλον της χώρας, με ορίζοντα δεκαετιών και όχι μηνών».

πηγή: Aftodioikisi.gr