Σε έναν ακριβώς χρόνο από σήμερα, στις 21 Αυγούστου του 2018, λήγει το μνημόνιο.
Δεν είναι ακόμη όλοι οι αναλυτές σίγουροι ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο ελληνικό μνημόνιο, αλλά για να διατηρεί ελπίδες η χώρα για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί στο διάστημα αυτό να αντεπεξέλθει σε δύο κυρίως υποχρεώσεις:
Πρώτον, να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί (113 έχουν καταγραφεί και άλλες ίσως προστεθούν καθ’ οδόν) και δεύτερον, να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του μνημονίου, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2019. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 19 δισ. ευρώ. Από τις 4 Σεπτεμβρίου, στο Euroworking Group, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα κάνουν τον πρώτο απολογισμό των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν έως τώρα και τον προγραμματισμό αυτών που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια. Η τρίτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με καυτά θέματα κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα, αλλά όχι μόνο σε αυτά.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση και συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι θα αναδειχθούν νέα «αγκάθια» κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ένα από αυτά θα έχει να κάνει με το Δημόσιο. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, η κινητικότητα, αλλά και οι συμβασιούχοι, είναι κάποια από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο θα αφορά τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί πως χρειάζεται να ελεγχθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Στο θέμα αυτό, ωστόσο, συναντά την αντίδραση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δεν θέλει να αμφισβητηθούν οι δικές της διαδικασίες αξιολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Ο ρόλος του ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση θα είναι ιδιαίτερος σε αυτήν την αξιολόγηση, καθώς θα κληθεί να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα. Το δεύτερο δείχνει αυτήν τη στιγμή ισχυρότερο σενάριο, αν και είναι πιθανό να διατηρήσει τον σημερινό του ρόλο μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Εξαλλου, πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα νέων μέτρων για το 2018, ιδίως μετά την «αδυναμία» που διαπιστώθηκε στα έσοδα του Ιουλίου. Οι δανειστές δεν θα ρισκάρουν αποτυχία στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ώρα του τέλους του μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό του αποθεματικού, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ήδη εντολή να ανοίξει σχετικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα πρώτα 1,4 δισ. ευρώ από την έξοδο στις αγορές αναμένεται να τον ενισχύσουν άμεσα.
Πηγή: Καθημερινή