Διαστάσεις εκτός δήμου παίρνει η απόφαση του δημάρχου να μεταθέσει τη σύζυγο του κ. Δ. Σωτηρόπουλου στο ΚΕΠ, η οποία φροντίζει την κόρη τους με αναπηρία 95% και προβλέπεται μειωμένο ωράριο

 

.

Διαστάσεις εκτός δήμου και πιθανόν πολιτικές, δείχνει να λαμβάνει η υπόθεση που αφορά την απόφαση του δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου με την οποία μεταθέτει την σύζυγο του τ. Αντιδημάρχου του και νυν Ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου, κ. Βιργινία Ζαχαρία, από τις υπηρεσίες του δήμου, στο ΚΕΠ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά και τα απογεύματα και το Σάββατο.

Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως το ζεύγος Ζαχαρία – Σωτηρόπουλου έχει παιδί ΑμεΑ με 95% αναπηρία και η παρουσία της μητέρας είναι απαραίτητη για την φροντίδα του παιδιού, συνεχώς από το μεσημέρι που το κορίτσι επιστρέφει από το ειδικό Κέντρο που φιλοξενείται τα πρωινά, πράγμα που είναι γνωστό και στον Δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο (οι φωτό δημοσιεύονται με την άδεια των κ.κ. Σωτηρόπουλου και Ζαχαρία).

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος ήδη έχει γνωστοποιήσει την απόφαση του Δημάρχου σε Φορείς ΑμεΑ και υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από αυτούς, ενώ δεν αποκλείεται, όπως πληροφορηθήκαμε, να απευθυνθεί στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο, στα πολιτικά κόμματα, στους βουλευτές της Β Αθήνας και σε αρμόδιους φορείς στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Σε διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ΑμεΑ, ήδη έχει αναρτηθεί το παρακάτω κείμενο από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και αναμένονται εξελίξεις:

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑ. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
.
“Στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, η σύζυγός μου, Βιργινία Ζαχαρία, εργαζόμενη με 25 χρόνια πρωινής υπηρεσίας και μητέρα της κόρης μας, Διαμαντής (με βαριά αναπηρία 95%), βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπηρεσιακή μετακίνηση που επιβαρύνει σοβαρά την καθημερινότητα και την επιβίωση της οικογένειάς μας.
.
Η Διαμαντή χρειάζεται καθημερινή φροντίδα μετά τις 13:30.
.
Η κόρη μας επιστρέφει από το Κέντρο Διημέρευσης το μεσημέρι και είναι απόλυτα εξαρτημένη.
.
Λόγω της δικής μου εργασίας, που απαιτεί συνεχή ταξίδια εκτός Αθηνών, η Βιργινία είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τη φροντίσει το απόγευμα.
.
Η επιβολή απογευματινής βάρδιας και εργασίας τα Σάββατα δεν αποτελεί απλώς μια υπηρεσιακή αλλαγή. Οδηγεί μαθηματικά τη Βιργινία σε αναγκαστική παραίτηση από την εργασία της και διαλύει το πρόγραμμα επιβίωσης της οικογένειάς μας.
.
Η διοίκηση του Δήμου έχει δικαίωμα να οργανώνει τις υπηρεσίες της, αλλά οφείλει να σέβεται τη νομοθεσία.
.
Υπενθυμίζουμε ότι:
.
Η άρνηση παροχής «εύλογων προσαρμογών» στον χώρο εργασίας (όπως η διατήρηση του σταθερού πρωινού ωραρίου για τη φροντίδα της κόρης μας) συνιστά διάκριση, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD) και το άρθρο 61 του Ν. 4488/2017.
.
Η δυσμενής μεταχείριση μιας μητέρας επειδή φροντίζει παιδί με αναπηρία αποτελεί «διάκριση λόγω σχέσης», η οποία απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομολογία και τον Ν. 4443/2016.
.
Τα δικαιώματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους δεν είναι απλά λόγια για εντυπώσεις. Αποδεικνύονται στην πράξη, εκεί που η διοίκηση καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αυθαιρεσία και τη νομιμότητα.
.
Πίσω από κάθε υπηρεσιακή απόφαση υπάρχει ένας άνθρωπος και πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχει το απόλυτα εξαρτώμενο παιδί μας. Ως οικογένεια δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε το αυτονόητο.
.
Δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό.
.
Ως πατέρας της Διαμαντής, δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός.
.
Αυτό δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση.
.
Είναι ζήτημα προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των οικογενειών με ΑμεΑ.
.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος”