Συνέντευξη Λάμπρου Μίχου για τις πολιτικές εξελίξεις

Πριν λίγες ώρες στην ιστοσελίδα “Times news” δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο π. Δήμαρχος της πόλης μας και π. Βουλευτής κ. Λάμπρος Μίχος, στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Λαγκαδινό.

Η συνέντευξη περιελάμβανε και ερωτήσεις που αφορούν και τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Εμείς αναδημοσιεύουμε τα σημεία που αφορούν την Ελληνική πολιτική σκηνή:

  • Πιστεύεις ότι με τη σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει η χώρα μας ν’ ανακάμψει για να προχωρήσει στην ανάπτυξη;

Δεν έχω ακούσει, μέχρι στιγμής, καμιά απολύτως λέξη, εκτός από ευχολόγια, αοριστίες και γενικότητες που να αναφέρεται συγκεκριμένα στο τι και πως για να γίνει μία (αριθμός μία) πράξη, που να συνιστά ανάπτυξη.

  • Όμως πόσο μπορεί το ψέμα που είναι ένα «όπλο» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού και των στελεχών του, να είναι στην ημερήσια διάταξη; Είναι πρωτοφανές στη νεότερη πολιτική μας ιστορία να έχουν ειπωθεί επισήμως τόσα ψέματα!!!

Πρέπει να λένε ψέματα συνεχώς στους εαυτούς τους, μέχρι τελικής πειθούς.  Δεν εξηγείται διαφορετικά. Δεν είναι κυνισμός απέναντί μας, είναι μια στερεότυπη συμπεριφορά, που τους διαπερνά όλους και αποσκοπεί στη συνειδητή απώλεια της επαφής τους με την πραγματικότητα.

  • Υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας με την τακτική που ακολουθεί να αλώσει το χώρο της κεντροαριστεράς;

Λογικά και με τους νόμους της κοινωνικοϊδεολογικής κανονικότητας αυτό θα ήταν απιθάνως αδύνατο. Με όλη όμως αυτή την τελετουργική συμπεριφορά, που προανάφερα, δεν μπορεί να προβλεφθεί το εύρος των μεταλλάξεων. Ποιας όμως Κεντροαριστεράς; Να εξελιχθεί, εννοείτε,  σε ηγέτη των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, όσων δεν εξαΰλωσε η εξουσία του; Ας το δούμε κι αυτό.

  • Στη χώρα μας πόσο θα διαρκέσει η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων και τι είναι αυτό που λείπει για να υπάρξει συνεννόηση;

Κατ’ αρχάς προοδευτικός είναι αυτός που συμπεριφέρεται  και πράττει ως προοδευτικός. Ο προοδευτισμός σήμερα, νομίζω, στερείται επαρκών προοδευτικών πολιτικών απογόνων για την Ανασύνταξη της Σοσιαλιστικής Αριστεράς ή όπως αλλιώς την ονομάσουμε. Ούτως ή άλλως όμως εγώ είμαι υπέρμαχος της Εθνικής Συνεννόησης. Συνεννόησης σε δύο τρία βασικά θέματα Εθνικής Επιβίωσης. Π.χ. Εξωτερική Πολιτική, Ανάπτυξη-Απασχόληση, Κοινωνικό Κράτος, Εκπαίδευση.

  • Τι είναι εκείνο που θα ελκύσει τον πολίτη στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και σε τι ακριβώς ξεχωρίζει από τ’ άλλα κόμματα;

Στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει, κατά την άποψή μου, καταφύγει η ψυχή του παλαιού, κραταιού, έντιμου και ένδοξου ΠΑΣΟΚ. Είναι στη συνείδηση όλων και δικαίως, ταυτισμένο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Όσο η δική του πολιτική τιμή θα αποκαθίσταται τόσο το ΚΙΝΗΜΑ θα αυγατίζει. Χρειάζεται εκ νέου ανάγνωση των λόγων για τους οποίους ο Παπανδρέου ανατράπηκε.

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να έχει δικαιωθεί, όμως αυτό δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης –αν κι έχω την αίσθηση ότι μεγάλο ρόλο παίζει η συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης. Τι λες γι’ αυτό;

Ο Γιώργος Παπανδρέου αδίκησε πρώτα ο ίδιος τον εαυτό του. Θα ήταν πολύ διαφορετική η εξέλιξη αν είχε αποκαλύψει στην ώρα της την αποστασία των βουλευτών του. Τον αδίκησε όμως και η ιστορία.  Είναι πολύ κρίμα, που είναι παροπλισμένος ένας σπάνιας εντιμότητας και ειλικρίνειας νεωτερικός πολιτικός. Νομίζω,  ότι όλοι ανεξαιρέτως οι νονοί και μπράβοι της πολιτικής στάθηκαν απέναντι στον Παπανδρέου. Το ίδιο έκαναν και οι «άμεμπτοι» εργολάβοι των μέσων ενημέρωσης.

  • Είναι δυνατόν να ζητεί ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους όταν δεν διαθέτει ένα κάποιο μέσο ενημέρωσης, τη στιγμή που σχεδόν όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης είναι εναντίον του;

Έχετε δίκιο. Είναι καταλυτική η συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης. Μπορεί να αποδομηθεί εύκολα κάποιος μη αρεστός, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Πρέπει να είναι η Αρχή της.

  • Πώς κρίνεις τη στάση πολλών στελεχών που αξιοποιήθηκαν από τον Παπανδρέου στο παρελθόν και, θα έλεγα,  ότι απόκτησαν πολιτική υπόσταση κοντά του, να τον έχουν απαρνηθεί;

Είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία. Ξέρετε ότι συνήθως οι ευεργετημένοι, ως ανταμοιβή για την ευεργεσία, προσφέρουν μια μικρή ή μεγαλύτερη προδοσία.  Όσο για τον Παπανδρέου δεν νομίζω, λόγω χαρακτήρα, ότι δεν θα το ξανάκανε.

  • Έχουν θέση το Ποτάμι και οι Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης στη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων;

Γιατί όχι; Στη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων προσέρχονται όσοι θεωρούν ότι τους αφορά αυτή η υπόθεση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έτσι συμβαίνει, συναντώνται οι άνθρωποι του ατομικού ευδαιμονισμού με τους ανιδιοτελείς ήρωες.

  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τη δύναμη να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών;

Υπό δύο και μόνες προϋποθέσεις: [αν τη λογαριάσουμε πλοίο για δύσκολους καιρούς και για μεγάλες θάλασσες] Να πετάξει τη σαβούρα και να χαράξει ρότα.

  • Πιστεύεις ότι στις εθνικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και θα διεκδικεί με αξιώσεις καλύτερη θέση στην καρδιά του εκλογικού σώματος;; Έχει μέλλον το σημερινό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλά;

Πότε θα γίνουν εκλογές; Αν ξεπεράσει τα προβλήματα ως τότε κι αν συμβούν τα παραπάνω, ίσως. Έχουν σημασία τα πρόσωπα και το αφήγημα. Ο κόσμος είναι κουρασμένος, πολλαπλώς διαψευσμένος και απεγνωσμένος.

  • Υπάρχει η προοπτική στήριξης μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές;

«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».