Εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ για το περιβάλλον – Βραβεύτηκε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας κ. Ζυματούρας

 

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού από θεσμικούς παράγοντες και πολίτες που διαδήλωναν το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, διεξήχθη η εκδήλωση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για το περιβάλλον.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στηρίχτηκε σε τρεις άξονες:

1. Στην παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος πολιτικής προστασίας που αναπτύσσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος καθόλη τη διάρκεια του έτους.

2. Στην απονομή βραβείων για το περιβάλλον σε προσωπικότητες της Αυτοδιοίκησης, της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών.

3. Στην γνωριμία με την έννοια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που αποτελεί έναν από τους πυλώνες παραγωγής περιβαλλοντικής πολιτικής του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο του Δήμου – έδρας του Συνδέσμου Σταύρο Κασιμάτη για την αμέριστη στήριξη του έργου του Συνδέσμου. Με την εισήγησή του αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής προστασίας, συναρτώντας τις με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Όρος Αιγάλεω. Ξεκινώντας από τον αγώνα που δίνει η Αυτοδιοίκηση για την περιφρούρηση των 30.000 στρεμμάτων του βουνού, συνέχισε με την ανάλυση των προληπτικών δράσεων που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος (εργασίες αποψίλωσης, απομάκρυνσης ογκωδών αντικειμένων, διάνοιξης λάκκων για δενδροφύτευση στον πυρήνα του βουνού, απομάκρυνσης απορριμμάτων στους πρόποδές του και ιδιαίτερα κατά μήκος της Λεωφόρου Σχιστού).

Ακολούθησε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στο Όρος Αιγάλεω και συγκεκριμένα στις καταστροφές υποδομών (λεηλασία υδατοδεξαμενών κεντροβαρικής σημασίας για την επιχειρησιακή δράση της Πυροσβεστικής), στις κλοπές, στην παράνομη βόσκηση, στην αυθαίρετη δόμηση, στις απορρίψεις κάθε είδους αποβλήτων (στον πυρήνα και στις παρυφές του βουνού) και στην ανεπαρκή παρουσία των κρατικών αρχών. Τέλος, απευθυνόμενος στον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, ευχαρίστησε τον ίδιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρο Τζόκα και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, μέσα από την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση της ουσιαστικής συνεργασίας που έχει καθιερωθεί, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διαδικασία απονομής βραβείων για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να τιμήσει για την προσφορά τους ορισμένους συνεργάτες, αναγνωρίζοντας δημόσια ότι η μέχρι τώρα δράση τους συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν:

1. Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του από τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη.

2. Ο Βλάσσης Σιώμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του από τον Αντιπρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένη Σταματάτο.

3. Ο Θανάσης Ανδρίτσος, Υπηρεσιακό Στέλεχος Αντιπεριφέρειας Πειραιά, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

4. Ο Στέργιος Στεργιόπουλος, Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών Δήμου Κορυδαλλού, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του από τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.

5. Ο Αντώνης Ζυματούρας, Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών Δήμου Αγ. Βαρβάρας, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του από τη Βουλευτή Νίνα Κασιμάτη.

6. Η Σοφία Χαλικιά, Πρόεδρο Φιλοζωϊκού Σωματείου Πειραιά, η οποία παρέλαβε το βραβείο της από τη Βουλευτή Εύη Καρακώστα.

Ακολούθησε εισήγηση του υποψήφιου διδάκτορα Δημήτρη Μπανούση και ειδικό σύμβουλο του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, με στόχο την αποκωδικοποίηση της έννοιας της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την ανάδειξη της σημασίας της στον χωρικό σχεδιασμό. Η εισήγηση προλόγισε και τη διαδικασία κλήρωσης ποδηλάτων, που δόθηκαν σε πέντε τυχερούς παρεβρισκόμενους, στο πλαίσιο της διάδοσης πρακτικών που συνδέονται με την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια υπόσχεση. Την από κοινού συνεργασία όλων των παρεβρισκόμενων, αποσκοπώντας στη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον σε υψηλά επίπεδα, παρά την δύκολη οικονομική συγκυρία. Πρώτος σταθμός αυτής της πρωτοβουλίας, θα είναι οι εγκατάστασεις του ΠΕΣΥΔΑΠ, την ερχόμενη Κυριακή 11.06.2017 ώρα 9.00. Από εκεί θα ξεκινήσει πεζοπορία στο Όρος Αιγάλεω, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του βουνού από τους πολίτες και την ταυτόχρονη αισθητική του απόλαυση.