Στη Μασσαλία ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης

Από την επίσκεψή μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΕΔΑ μαζί με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής στην Μασσαλία.

Η πόλη της Μασσαλίας, με έντονο το ελληνικό στοιχείο, βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση. Η φτώχεια είναι εμφανής και το μεταναστευτικό πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο. Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν η απόκτηση εμπειριών στην αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και πραγματικά αυτό συνέβη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε και παρακολουθήσαμε την εφαρμογή δύο κοινωνικών προγραμμάτων, το «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» το οποίο γίνεται με τη συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας – Κράτους, το οποίο δίνει στους νέους από 18 έως 25 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέα εφόδια και τον «Επιταχυντή Ενάντια στην Ανεργία» ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το Δήμο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την υποστήριξη των ανέργων για να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στην αγορά εργασίας.

Γνωρίζοντας την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων στην χώρα μας, διαπιστώσαμε ότι στη Μασσαλία, υπάρχουν καλές υποδομές, σταθερότητα, συνεχής παρακολούθηση αξιολόγηση και βελτίωση με την Τοπική Αυτοδιοίκησης να έχει σε όλα αυτά καίριο ρόλο.

Διαπιστώσαμε δύο ενδιαφέρουσες πρακτικές που δείχνουν πόσο μεγάλα και κοινά είναι τα προβλήματα στις χώρες μας αλλά και πόσο αναγκαία η πληροφόρηση των καλών πρακτικών και η μεταφορά της τεχνογνωσίας και για την αντιμετώπισή τους.

Γιώργος Καπλάνης