Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) ζητά με επιστολή του στους υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη ο Συνήγορος του Πολίτη, θυμίζοντας ότι ασχολείται με το θέμα από το 1999, όταν έλαβε την πρώτη αναφορά. Ο ΣτΠ προχωρά σε μια διεξοδική περιγραφή της αβελτηρίας επί μία σχεδόν εικοσαετία καθώς:
-Εως το 2013, ο Σύνδεσμος Δήμων Πειραιά και Δυτικής Αττικής που ενδιαφέρονταν για αποτεφρωτήριο στο Σχιστό και οι Δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης που το τοποθετούσαν στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, «δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά».
-Η χωροθέτηση ΚΑΝ στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναζητά χώρο αλλού.
-Για το Σχιστό η εκκρεμότητα παραμένει, καθώς ολόκληρο το κοιμητήριο θεωρείται «ημιτελές» λόγω δικαστικών διεκδικήσεων μεταξύ του συνδέσμου και του αναδόχου, ενώ έχει κατασκευασθεί με όρους δόμησης ειδικού κτιρίου και για να ανεγερθεί ΚΑΝ χρειάζεται «τροποποίηση ρυμοτομικού με αλλαγή ΦΕΚ καθώς πρόκειται για εκτός σχεδίου δόμηση»!
-Οι Δήμοι Αθηναίων και Ηρακλείου Κρήτης αναζητούν το κατάλληλο ακίνητο.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει τεράστια προβλήματα και για τα εν λειτουργία νεκροταφεία:
-Οπως αναφέρει «τα περισσότερα κοιμητήρια στην Ελλάδα στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως εκείνο της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη»
-Οι απαιτούμενες μετεγκαταστάσεις τους ολοκληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις
-Παρατηρείται «ασφυκτική πλήρωση των χώρων ταφής γεγονός που συναρτάται και με την προστασία της δημόσιας υγείας»
-Ορισμένα εξ αυτών «λόγω της συνεχούς επέκτασης των πόλεων και εν αντιθέσει των εκ του νόμου ορισθέντων βρίσκονται πλέον εντός του αστικού ιστού όπως για παράδειγμα το Β’ Νεκροταφείο Αθηνών στο οποίο το 2001 και μετά από σφοδρή βροχόπτωση παρασύρθηκαν ανθρώπινα οστά έως τον προαύλιο χώρο των οικιών των περιοίκων».
Με βάση τα παραπάνω, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει, μεταξύ άλλων:
1) Να χαρτογραφηθούν όλα ανά την επικράτεια κοιμητήρια, ώστε να εντοπιστούν όσα δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις «καθώς και όσα έχουν επεκταθεί παρανόμως».
2) Να προβλέπεται η εγκατάσταση αποτεφρωτηρίων και εντός περιοχών υψηλής όχλησης, ώστε αφενός να δύνανται να χωροθετηθουν ΚΑΝ μεγαλύτερης δυναμικότητας και αφετέρου να παρέχονται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης.
3) Να παρασχεθεί δυνατότητα εγκατάστασης και από ιδιώτες δεδομένου ότι «προκύπτει περιορισμένη ενεργοποίηση των δήμων».