Γάζα: «14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν το επόμενο 48ωρο» – Δραματική έκκληση ΟΗΕ

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπει το Ισραήλ να περάσει από την κόλαση στη Γάζα, ενώ συνεχίζει το σφυροκόπημα από αέρος. Η προειδοποίηση του επικεφαλής των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, ήταν σαφής: 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες εάν δεν φτάσει στα παλαιστινιακά εδάφη επαρκής βοήθεια.

«Θέλω να σώσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα 14.000 μωρά μπορούμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε ο Φλέτσερ στο BBC.

Ερωτηθείς πώς τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό, απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες επί τόπου – και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί… έχουμε ακόμα πολλούς ανθρώπους επί τόπου – είναι στα ιατρικά κέντρα, είναι στα σχολεία… προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες».

Πρόσθεσε ότι πέντε φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν τη Δευτέρα στη Γάζα, αλλά το χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» και εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Είπε ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια, τα οποία περιέχουν παιδικές τροφές και τρόφιμα, βρίσκονται τεχνικά στη Γάζα, αλλά δεν έχουν φτάσει στους αμάχους, καθώς βρίσκονται ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Δεν επαρκεί»

Η διευκόλυνση από το Ισραήλ της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν επαρκεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Είναι απολύτως ανεπαρκής…χρειάζεται άμεση και μαζική βοήθεια», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter radio.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται να εξασφαλίσει μαζική, άμεση βοήθεια χωρίς το ίδιο να εγείρει εμπόδια.

Οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά και της Γαλλίας απείλησαν με κυρώσεις το Ισραήλ εάν δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση στη Γάζα και δεν προχωρήσει σε άρση των περιορισμών, αυξάνοντας τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

πηγή: Documento

…………………….

“22 χώρες έχουν απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να επιτρέψει να περάσει στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ελλάδα της προσφυγιάς δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές.

Κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει μπροστά στη γενοκτονία που συντελείται στις μέρες μας”.

Χριστίνα Σουλελέ