
Στην υιοθέτηση ενός καινοτόμου πλαισίου που θα επιβραβεύει τη συνέπεια στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις προχωράει η κυβέρνηση, με χρονικό ορόσημο την επερχόμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος του σχεδίου είναι να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση, να καλλιεργηθεί κουλτούρα υπευθυνότητας και να ανακοπεί η ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, κεντρικός άξονας της νέας πολιτικής αποτελεί η δημιουργία ενός ψηφιακού «point system», στο οποίο θα αποτυπώνεται με διαφάνεια το ιστορικό πληρωμών κάθε φορολογουμένου. Η συνέπεια θα ανταμείβεται με συγκεκριμένα φορολογικά οφέλη.
Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τα κίνητρα αλλά και το σύστημα πριμοδότησης που θα υιοθετηθεί από το 2026, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η φορολογική διοίκηση το προσεχές διάστημα αναμένεται να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, το οποίο θα βαθμολογεί ουσιαστικά τη συνέπεια. Στην κορυφή θα βρεθούν όσοι στο παρελθόν δεν είχαν καθυστερήσει ποτέ την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, δηλαδή ήταν πάντα εμπρόθεσμοι, όσοι μπορούσαν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την εφορία και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Με βάση το point system και την κατηγορία στην οποία βρίσκεται κάθε φορολογούμενος, θα δίνονται και τα αντίστοιχα κίνητρα.
Oπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, το νέο πλαίσιο θα δώσει κίνητρα και σε αυτούς που σήμερα πληρώνουν εκπρόθεσμα ή ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους να γίνουν συνεπείς, ώστε να απολαμβάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και ταχύτερες επιστροφές φόρων χωρίς έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα πρέπει να κοστολογηθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι το νέο πλαίσιο θα οδηγήσει σε εμπροσθοβαρείς πληρωμές φόρων τονώνοντας τα έσοδα του Δημοσίου, ενώ από την άλλη θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.
Οι προτάσεις που εξετάζονται, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί απόφαση, περιλαμβάνουν:
• Εκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει έως και 10% για όσους επιλέγουν την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, μέτρο που θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον όμως είναι συνεπείς με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους. Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια κλίμακα συνέπειας με ανώτατο όριο την έκπτωση 10%. Σήμερα η ανώτατη έκπτωση ανέρχεται στο 4% και αφορά την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, η οποία συνδέεται και με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η κλίμακα συνέπειας θα ξεκινάει από 2% και θα φθάνει υπό προϋποθέσεις το 10%.
• Αύξηση των δόσεων για τους συνεπείς οφειλέτες. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες με χρέη έως 10.000 ευρώ είναι αυτοί που συνήθως τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις στις οποίες εντάσσονται. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά. Για αυτούς μπορεί να εξεταστεί η αύξηση των δόσεων με βάση το φορολογικό προφίλ κάθε οφειλέτη.
• Μείωση επιτοκίων σε ενεργές ρυθμίσεις οφειλών, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης πληρωμής τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέφουν αυξημένα επιτόκια και κατασχέσεις.
• Επιτάχυνση διαδικασιών για έκδοση φορολογικής ενημερότητας και επιστροφών φόρων μέσω fast track διαδικασιών.
• Ευνοϊκότεροι όροι για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.
• Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με κριτήριο την «καθαρή» φορολογική και ασφαλιστική εικόνα της επιχείρησης.
• Ταχύτερη άρση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.
• Δημιουργία προφίλ για κάθε οφειλέτη με όλα τα δεδομένα από το είδος και το ύψος της οφειλής και τις ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται. Ο φάκελος του οφειλέτη θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης της οφειλής που έχουν ληφθεί και για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Η ΑΑΔΕ θα αξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών, ενώ θα διενεργεί έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.
• Αλλαγές στο πλαίσιο της φορολογικής ενημερότητας με μείωση των ποσοστών παρακράτησης για συνεπείς οφειλέτες σε περίπτωση που ζητούν το αποδεικτικό για πώληση ακινήτου ή για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η εφορία μπορεί να παρακρατήσει έως και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενος με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου.
Η νέα αυτή προσέγγιση έρχεται να συνδυάσει τα κίνητρα με τους ελέγχους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μεγαλύτερης διαφάνειας και φορολογικής ισότητας. Οπως σημειώνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, η προσπάθεια αυτή δεν στοχεύει μόνο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων προς το κράτος.
πηγή: Αftodioikisi.gr