.
Την αξιοποίηση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» – πρώην Λοιμωδών – στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας.
Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε το νοσοκομείο, που κατά κοινή παραδοχή σήμερα λειτουργεί σαν ένα Κέντρο Υγείας, να γίνει πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα για τη μητέρα και το παιδί είναι το ένα σενάριο για την αναβάθμιση της λειτουργίας του.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το μέλλον του «Αγία Βαρβάρα» ακόμη δεν έχει χαραχθεί, καθώς οι όποιες συζητήσεις είναι σε ένα πολύ αρχικό στάδιο.
Προχθές, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, βουλευτών, του δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της διοίκησης του νοσοκομείου καθώς και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Ο υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά:
“Την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία μας για την σύνδεση του Νοσοκομείου της «Αγίας Βαρβάρας» με το Νοσοκομείο «Αττικόν». Η τροπολογία αυτή, που παράλογα δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις, τελικά υπερψηφίστηκε όχι μόνον από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Τότε δεσμεύτηκα σε εξαντλητικό διάλογο για το τελικό μας σχέδιο που στόχο έχει διπλό και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τα ράντζα στο «Αττικόν», αλλά και να αναβαθμίσουμε συνολικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας σε όλη την Δυτική Αθήνα.
Σήμερα λοιπόν συγκάλεσα στο Υπουργείο Υγείας την πρώτη μας μεγάλη σύσκεψη για το πώς η σύνδεση των δύο αυτών Νοσοκομείων θα συμβάλει σε αυτούς τους στόχους.
Στην σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της 2ας ΥΠΕ, η διοίκηση του «Αττικόν», ο κ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο κ. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ο κ. Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, οι βουλευτές της περιοχής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών και εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Αττικόν».
Η συζήτηση εξελίχθηκε καλά, στις γενικές αρχές οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν σύμφωνοι, όπως και ο κ. Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, και τον ευχαριστώ για αυτό.
Στις επόμενες 3 εβδομάδες θα έχουμε έτοιμα τα τελικά μας σχέδια με την προμελέτη, θα λάβουμε υπόψιν και όλα όσα συζητήθηκαν σήμερα και θα επαναλάβουμε την πρόσκληση για να παρουσιάσουμε την τελική μας πρόταση.
Πάντως όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, το ένα από τα σενάρια που συζητήθηκε είναι η μεταφορά παιδιατρικών και μαιευτικών-γυναικολογικών τμημάτων του νοσοκομείου «Αττικόν» στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», ώστε οι κλινικές που θα μεταφερθούν από το «Αττικόν» να αξιοποιηθούν για παθολογικά περιστατικά που αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» του γνωστού και μεγάλου νοσοκομείου της δυτικής Αττικής.
Το δεύτερο σενάριο είναι η μετατροπή του «Αγία Βαρβάρα» σε παθολογικό νοσοκομείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει τις σημερινές του λειτουργίες, όπως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το παιδο-ψυχιατρικό τμήμα και ορισμένα εξωτερικά ιατρεία. Και σε αυτό το σενάριο, η ιδέα πηγάζει από το να μπορέσει να λειτουργήσει ως νοσοκομείο που συνεπικουρεί στα παθολογικά περιστατικά του «Αττικόν». Το τελευταίο διαθέτει λίγες παθολογικές κλίνες αναλογικά με το μέγεθός του και σε σχέση με άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως για παράδειγμα ο «Ευαγγελισμός». Επίσης, δέχεται έναν πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών τόσο από την Αττική όσο και από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε εφημερία επικουρικές κλίνες (ράντζα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για τη σύσταση Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, το Υπουργείο Υγείας μεταφέρει τον οργανισμό του «Αγία Βαρβάρα» στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ μέχρι σήμερα ανήκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όποια απόφαση ληφθεί θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Καταρχάς τι εκτιμά η επιστημονική ιατρική κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών – όπου ουσιαστικά ανήκει το «Αττικόν» – για το τι είναι ωφέλιμο τόσο για το «Αγία Βαρβάρα» όσο και για το Αττικό νοσοκομείο. Και δεύτερον, τι πραγματικά μπορεί να γίνει στο «Αγία Βαρβάρα», ποιες είναι οι προδιαγραφές του αλλά και ποιες οι δυνατότητες της πολιτείας για ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό.
Θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους
Στο μεταξύ, η κινητικότητα του Υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση του «Αγία Βαρβάρα» και όσα έχουν ειπωθεί από την πλευρά του Υπουργού έχουν ξεσηκώσει τους εργαζόμενους όχι μόνο του νοσοκομείου «Αττικόν» αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» έδωσε εχθές το μεσημέρι προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την επόμενη Τετάρτη, 14 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, αποτελεί πρόβλημα ότι το προσωπικό που έχει την οργανική του θέση στο «Αγία Βαρβάρα» υπηρετεί στο νοσοκομείο Νίκαιας, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες. Η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας σκοπεύει να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας να μη γίνει μεταφορά όλου αυτού του προσωπικού στο «Αγία Βαρβάρα», καθώς θα σημαίνει αυτόματα … διαρροή υπαλλήλων από το Νοσοκομείο Νίκαιας. Αντίθετα, να μπορούν να έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την επιλογή πού να πάνε. Βέβαια, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό, απαιτούνται προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι με σχετική ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν:
1. Πρόκειται περί επικίνδυνου σχεδίου-σαλάτα το οποίο δήθεν θα λύσει το θέμα των ράντζων στο Αττικόν αλλά επί της ουσίας αφορά σε απλή μεταφορά ήδη υπαρχουσών κλινικών και όχι σε δημιουργία νέων δομών. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε να λύσει το πρόβλημα των ράντζων δε θα ανακάτευε απλως την τράπουλα αλλά θα προχωρούσε σε πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών ως σύγχρονο νοσοκομείο, πλήρως ανεπτυγμένο και στελεχωμένο με το όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό- με το δικό του οργανισμό- και θα ενίσχυε τις αναγκαίες δημόσιες δομές στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
2. Η μεταφορά από το Αττικόν προς το πρώην Λοιμωδών της Παιδιατρικής κλινικής, της Γυναικολογικής κλινικής, του μαιευτηρίου, της Μονάδας Παίδων και Νεογνών, της Παιδοχειρουργικής κλινικής συνιστούν ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης παρά το βαρύγδουπο τίτλο ίδρυσης “Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Γυναίκα και το Παιδί”. Αλήθεια, που στον πλανήτη Γη υπάρχει τέτοιο αυτόνομο κέντρο χωρίς να υποστηρίζεται από άλλες ειδικότητες; Που θα αντιμετωπιστεί ένα παιδί π.χ με ΩΡΛ προβλήματα οταν δεν υπάρχει ΩΡΛ στο Λοιμωδών; Πόσο μάλλον όταν στις συγκεκριμένες κλινικές γίνονται μοναδικές σε επίπεδο λεκανοπεδίου ιατρικές πράξεις από εξειδικευμένα ιατρεία. Πως θα κάνει ένα παιδί βρογχοσκόπηση ή γαστροσκόπηση; Που θα κάνουν οι παιδιατρικοί ασθενείς των Μοναδων τομογραφίες και εργαστηριακό έλεγχο όταν δεν υπάρχουν ακτινολογικά τμήματα και εργαστηρια σε 24 ωρη βάση; Μήπως έχουν στο μυαλό τους αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών από τη μία δομή στην άλλη ή νέες “συνεργασίες” με τον ιδιωτικό τομέα;