Σε έντονα φορτισμένο κλίμα και παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας και εκπροσώπους Φορέων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας.
Το θέμα που προκάλεσε τη συρροή τόσων παρόντων ήταν το πρώτο, στη λίστα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μετά από αίτηση δέκα συμβούλων και αφορούσε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου, σχετικά με την προσφυγή του δήμου στον Άρειο Πάγο, κατά απόφασης του Εφετείου που αναγνώριζε το δικαίωμα σε δύο εργαζόμενες να μονιμοποιηθούν στο δήμο, μετά από 26 χρόνια υπηρεσίας στο δημοτικό ωδείο, με ανανεώσιμες κάθε χρόνο συμβάσεις εργασίας.
Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με ομιλίες δικηγόρων των δύο εργαζομένων, των ίδιων των ενδιαφερομένων και την τοποθέτηση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και του ανεξάρτητου κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου, οι οποίοι τάχθηκαν με το μέρος των εργαζομένων και ζήτησαν από το δήμο να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και να αποδεχτεί εκείνη περί μονιμοποίησης τους, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, με άλλους εργαζόμενους.
Την εισήγηση της πρότασης εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα προς συζήτηση έκανε ο κ. Βασίλης Γκιτάκος, επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”.
Από πλευράς διοίκησης του δήμου μίλησαν η αντιδήμαρχος κ. Αλεξάνδρα Φέγγη και ο δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος.
Ο κ. Μίχος ξεκινώντας την τοποθέτησή του και δικαιολογώντας τη Δημοτική Επιτροπή να αποφασίσει την κατάθεση έφεσης κατά της απόφασης που δικαίωνε τις εργαζόμενες, σημείωσε πως αυτό ορίζει ο νόμος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ορκιστεί να τον τηρούν.
Οι της αντιπολίτευσης δημοτικοί σύμβουλοι, ανταπάντησαν πως άλλοι δήμοι δέχτηκαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, όπως Πάτρα, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι, ακόμα και ο Δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μπακογιάννη, επειδή επρόκειτο στην ουσία για πολιτικές αποφάσεις και για δικαίωση εργαζομένων, που εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.
Συνεχίζοντας ο κ. Μίχος, εκτός του νομικού θέματος, το οποίο προσκρούει στον νόμο Βορίδη, υποστήριξε πως υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι που δυσκολεύει το δήμο να αποδεχτεί την απόφαση, περί μονιμοποίησης των εργαζομένων.
Υπάρχουν περιπτώσεις, δήλωσε γενικά, εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται έως δύο ώρες εβδομαδιαίως, αφού το μάθημα του μουσικού οργάνου που διδάσκουν δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση, π.χ. κλαρίνου και με την αποδοχή από το δήμο της μονιμοποίησής τους θα σήμαινε πως από τα διακόσια ευρώ που σήμερα εισπράττουν μηνιαίως με βάσει τις ώρες εργασίας τους, ο δήμος θα αναγκαστεί να πληρώνει 27.200 € ετησίως, για ανάγκες που δεν θα υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν, αφού μάλιστα οι εγγραφές στα μουσικά τμήματα έχουν μειωθεί εφέτος κατά 25% και άγνωστο εάν θα υπάρξει μελλοντικά και άλλη μείωση.
Στη συνέχεια υπήρξαν δευτερολογίες από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν την άποψη της διοίκησης του δήμου επί του θέματος και στην ψηφοφορία που ακολούθησε το σώμα αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την πρόταση της αντιπολίτευσης και να ισχύσει η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία στέλνει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο για συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης του θέματος ακούστηκαν και υποστηρίχτηκαν πολλά και από τις δύο πλευρές.
Προτείνουμε λοιπόν στους αναγνώστες μας, να παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο την μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση που ήδη παίζει και να βγάλουν και οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους, επί του σοβαρού αυτού θέματος που έχει να κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τα εμπόδια που μπαίνουν για την υλοποίησή τους.