Διακοπή λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών – Καπλάνης: “Θα χρειασθούν περίπου 45 ημέρες για την επαναλειτουργία τους”

Η διακοπή της επίσημης λειτουργίας από 1.3.2017 των Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Συσσίτια, οι δομές αστέγων, κ.λπ. έχει φέρει σε δύσκολη θέση Δήμους και εργαζόμενους σε αυτές.

Οι δομές αυτές καλύπτουν βασικές ανάγκες δεκάδων χιλιάδων ωφελούμενων συμπολιτών μας από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν την αγωνία τους για το κλείσιμο των κοινωνικών δομών, πολύ πριν λειτουργήσουν οι νέες, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο των προκηρύξεων για τη στελέχωση των νέων δομών με βάση το ΕΣΠΑ. Τούτο έχει ως συνέπεια να βρεθούν πάνω από 110.000 ωφελούμενοι συμπολίτες μας χωρίς τα στοιχειώδη για αρκετούς μήνες. Τονίζουν επίσης τον προβληματισμό ότι παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για διασφάλιση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού στις δομές φτώχειας, εκατοντάδες εργαζόμενοι, που είναι ήδη απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά.

Ο Δήμος μας επίσης βιώνει αυτή τη δυσκολία και προσπαθεί εκ των έσω να καλύψει όσες ανάγκες μπορεί. Η δυσκολία όμως που προς το παρόν είναι αξεπέραστη έχει να κάνει με τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου. Παρ’ ότι υπάρχουν ορισμένα φάρμακα προς διάθεση σε έχοντες την ανάγκη αυτών, η έλλειψη φαρμακοποιού καθιστά την προσφορά αυτή αδύνατη.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Καπλάνης σε ερώτηση της εφημερίδας μας, μας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Δυστυχώς εχθές έλειξε και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών. Πανελλαδικά οι Δομές αυτές έπαψαν να λειτουργούν. Εμείς σαν Δήμος θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσες από αυτές μπορούμε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Σαν ΚΕΔΕ έχουμε δραστηριοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε το συντομότερο δυνατόν να γίνουν νέες προσλήψεις και να επαναρχίσουν οι δομές. Πάντως δεν πρόκειται αυτό να συμβεί πριν περάσουν περίπου 40 -45 ημέρες, αφού οι διαδικασίες είναι τέτοιες που καθυστερούν την ολοκλήρωση τους”, κατέληξε ο κ. Δήμαρχος.