«Παγώνουν» οι αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

«Παγώνουν» οι αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων, ενοικίου και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο αρχικός σχεδιασμός «έδειχνε» πως η αναπροσαρμογή των εν λόγω βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα γινόταν από την 1η Ιανουαρίου2025. Ωστόσο επειδή πρόκειται να υιοθετηθούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης των ενισχύσεων, θα χρειαστεί να διαμορφωθούν σχετικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν από την Βουλή.

Στη βάση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, η ενεργοποίηση των αυξήσεων στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πάρει χρόνο και όπως όλα δείχνουν οριστικές εξελίξεις θα υπάρξουν μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους και πιθανότερα στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου. Άλλωστε, θα πρέπει να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός, καθώς τις αυξήσεις που θα προκύψουν, πιθανότατα θα τις δουν λιγότεροι δικαιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μετά τους «κόφτες» που θα επιβληθούν.

Ποια επιδόματα αυξάνονται και που μπαίνουν «κόφτες»

Και αυτό γιατί υιοθετούνται «κόφτες» με αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης των ενισχύσεων, ενώ είναι στα «σκαριά» και το λεγόμενο «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων».

Οι αυξήσεις πάντως σε ορισμένα επιδόματα θα είναι σημαντικές.

Συγκεκριμένα:

Αυξάνεται το Ελάχιστο στο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ σε 250 ευρώ ενώ υπάρχει προσαύξηση για κάθε παιδί που ανεβαίνει από 54 ευρώ σε 75 ευρώ. Ανάλογα αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Αυξάνεται επίσης το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ που είναι σήμερα σε 125 ευρώ και 75 ευρώ αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Αυξάνεται και το επίδομα παιδιού της τρίτης κλίμακας από τα 28 στα 45 ευρώ ανά παιδί και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και για κάθε επόμενο. Ωστόσο μπαίνουν «κόφτες» καθώς καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά αξία ακίνητης περιουσίας στα 220.000 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει σε ΙΧ πάνω από 1.600 κυβικά (ίσως και μεγαλύτερου κυβισμού) συνυπολογιζόμενης της παλαιότητας, αλλά και του αριθμού των τέκνων.

Πως θα λειτουργεί  το Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών

Στην αλλαγή σκηνικού που συντελείται για την χορήγηση των επιδομάτων θα συμβάλλει εκτός από τη θέσπιση περισσότερων κριτηρίων για την χορήγηση των διαφόρων οικονομικών ενισχύσεων και η δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων» στο οποίο θα εγγράφονται όλοι όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις. Το σχέδιο αυτό είναι στα «σκαριά» από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα αντλεί διαλειτουργικά τις απαραίτητες πληροφορίες από τα συστήματα όλων των Υπουργείων και Φορέων που χορηγούν επιδόματα και παροχές. Το μητρώο θα μπορεί να παράγει περιοδικές ή ad hoc αναφορές που θα αξιοποιούνται στη χάραξη και ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών, ενώ θα συμβάλλει και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο αξιοποίησης των δημόσιων πόρων.

πηγή: Aftodioikisi.gr