.
Στην Ελλάδα είναι σύνηθες οι οδηγοί να κάνουν ένα συγκεκριμένο σινιάλο, ειδικά όσοι κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους. Γιατί το κάνουν όμως;
‘Οσοι κινούνται συχνά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και ειδικά αυτοί που κατοικούν στις γύρω περιοχές των επαρχιακών πόλεων, συνηθίζουν να κάνουν ένα συγκεκριμένο σινιάλο στους δρόμους ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν ποιος έρχεται από απέναντι, θεωρώντας την κίνησή τους κάτι σαν ηθική υποχρέωση προς τον συμπολίτη τους.
Αναφερόμαστε στο σινιάλο με τα φώτα, το οποίο κάνουν οι διερχόμενοι οδηγοί για να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για μπλόκο της αστυνομίας. Όταν κάποιος αντικρίσει περιπολικό να έχει σταματήσει σε κάποιο σημείο, αναβοσβήνει τα φώτα πορείας σε όσους πλησιάζουν από την αντίθετη κατεύθυνση, συνήθως για να μειώσει ταχύτητα, να φορέσει ζώνη ασφαλείας ή να κατεβάσει το κινητό τηλέφωνο από το χέρι.
Οι περισσότεροι το θεωρούν κάτι φυσιολογικό, αλλά για όσους έχουν την απορία, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.
Πόσο είναι το πρόστιμο για το σινιάλο με τα φώτα
Η άσκοπη χρήση των φώτων ή το σινιάλο απαγορεύονται από τον νόμο. Σύμφωνα με το Άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το πρόστιμο για τη χρησιμοποίηση των φώτων ανέρχεται στα 80 ευρώ. Επιπλέον, με βάση το ίδιο άρθρο, τα φώτα πορείας απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.
Επίσης, όταν ο οδηγός πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα, τα τυχόν αναμμένα φώτα πορείας πρέπει να σβήνουν ή η λειτουργία τους να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση για αρκετό διάστημα και αντ’ αυτών να είναι αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης, για να μπορεί ο οδηγός του άλλου οχήματος να προχωρήσει εύκολα και ακίνδυνα.
ΠΗΓΉ: GOCAR