Έρχονται οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών

Σώμα “Ειδικών Δυνάμεων” το οποίο θα αναλάβει πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου αποκτά η ΑΑΔΕ στις αρχές του 2025. Πρόκειται για τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (Δ.Ε.Ο.Σ.), τη νέα Μονάδα η οποία θα στελεχωθεί από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους που θα επικεντρωθούν στον έλεγχο δύσκολων υποθέσεων, θα συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές και θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.

Το ΣΔΟΕ γίνεται ΔΕΟΣ και ουσιαστικά πρόκειται για αναγραμματισμό της προηγούμενης ελεγκτικής υπηρεσίας, η οποία ξεκίνησε τη δράση της στις 10/4/1997, δηλαδή πριν από 28 χρόνια. Τον Ιούλιο του 2005 το ΣΔΟΕ μετονομάστηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), αλλά τον Απρίλιο 2010 επέστρεψε στην ονομασία “ΣΔΟΕ”. Πλέον τη θέση του παίρνουν οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών.

Οι ελεγκτές, όπως ακούγεται, θα φορούν στολή, ενώ τελωνειακοί και εφοριακοί θα συνδράμουν στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με την πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και φορολογικών δεδομένων από το αρχείο της ΑΑΔΕ. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα διενεργούνται έλεγχοι σε υποθέσεις υψηλού φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων “μαύρου χρήματος” μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, λαθραίας διακίνησης προϊόντων, απάτες σε ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Εκτός από το νέο ελεγκτικό Σώμα ενεργοποιούνται από την ΑΑΔΕ νέα ψηφιακά εργαλεία για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι νέες παρεμβάσεις προβλέπουν:

1. Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 και λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 της νέας εφαρμογής myDATAapp, που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

2. Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

3. Έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

4. Καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του δεύτερου εξαμήνου του επόμενου έτους. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που αργά-αργά θα εφαρμοσθεί σε όλη την Ε.Ε., εφαρμόζεται πλήρως στην Ιταλία (υποχρεωτικά), στην Ισπανία, την Πολωνία, ενώ το σύστημα έχει ξεκινήσει να το ακολουθεί και η Γαλλία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την υιοθέτηση από όλα τα κράτη-μέλη (σταδιακά) της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθώς θεωρείται ότι οδηγεί αφενός στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αφετέρου στον καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών. Στην Ελλάδα το μέτρο προς το παρόν είναι προαιρετικό. Κάτι όμως που θα αλλάξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2025, οπότε θα εφαρμοσθεί υποχρεωτικά από όλες τις επιχειρήσεις. Σήμερα όμως 65.560 επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου, απολαμβάνοντας και τα κίνητρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση.

Στόχος η αύξηση των εισπράξεων

Οι αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ήδη το 2024 τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2025 υπολογίζεται να φθάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ στοχεύουν και στην αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Συνολικά υπολογίζεται να εισπραχθούν πρόστιμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ από φορολογικές παραβάσεις, αυθαίρετα κτίσματα, ελλιπείς θέσεις στάθμευσης σε κτίρια, καθώς και πρόστιμα του πράσινου αλλά και του γαλάζιου ταμείου. Επίσης, προβλέπονται εισπράξεις από ποινές που θα επιβληθούν από τα ποινικά δικαστήρια, παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, το λαθρεμπόριο και διάφορα άλλα πρόστιμα. Από το ποσό αυτό οι σημαντικότερες εισπράξεις θα προέλθουν:

– Φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις 773 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση ή θα επιβληθούν και θα εισπραχθούν εντός του έτους για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, όπως φοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων.

– Από τελωνειακές παραβάσεις. Τα τελωνειακά πρόστιμα θα φθάσουν στα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν πρόστιμα για λαθρεμπορία, τα 6 εκατ. ευρώ πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των υποχρεώσεων και 2 εκατ. ευρώ για ανακριβείς δηλώσεις.

– Λοιπά πρόστιμα 289 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα, 5 εκατ. ευρώ από ελλιπείς θέσεις στάθμευσης σε κτίρια.

– Πρόστιμα και ποινές από ποινικά δικαστήρια 18 εκατ. ευρώ.

– Πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας 9 εκατ. ευρώ.

– Πρόστιμα για λιμενικές παραβάσεις 6 εκατ. ευρώ.

– Πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μη φορολογικών εσόδων 35 εκατ. ευρώ.

πηγή: Aftodioikisi.gr