Στα Χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη της Δημοσιογραφίας, του Πολιτισμού, της Δημοκρατικής Παράταξης

Χθες βράδυ, στο κατάμεστο Δημοτικό μας Ωδείο, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελευθερίας Κόλλια “Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη”, με ομιλητές τον τέως Υπουργό ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πέτρο Ευθυμίου και τον Γιάννη Κωτσή Γιανναράκη, ιδρυτικό διευθυντή του in.gr και συντονιστή δράσεων καινοτομίας στο ΕΚΥΤΕ.

Ο δήμαρχος μας Λάμπρος Μίχος, προλόγισε την εκδήλωση, εξαίροντας τη συγγραφέα, η οποία υπήρξε στενή του συνεργάτης, κατά τα χρόνια που θήτευσε βουλευτής. Μίλησε για τη σχέση που είχε αναπτύξει ο δημοκρατικός λαός με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, για τις τεράστιες προσωπικότητες, που έγραφαν στις εφημερίδες του ΔΟΛ. Τόνισε δε, πόσο σημαντικό είναι που όλοι αυτοί οι  “ογκόλιθοι των γραμμάτων” εμπιστεύθηκαν την Ελευθερία Κόλλια, για το σπουδαίο πόνημα, που καταθέτει για τον Χρήστο Λαμπράκη, το οποίο αποτελεί μια “τοιχογραφία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας”. Τέλος ανέφερε την αντιδικτατορική δράση του Πέτρου Ευθυμίου, με το ρόλο που είχε στη συγκρότηση της πρώτης ομάδας κατάληψης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ σημείωσε τις πολύ καινοτόμες δραστηριότητες του Γιάννη Κωτσή Γιανναράκη.

Η συγγραφέας αρχικά μίλησε για τις δυσκολίες που είχε η προσπάθεια της να φτιάξει «το μωσαϊκό του ΔΟΛ», ευχαρίστησε τους «γενναίους» που της εμπιστεύτηκαν τις αναμνήσεις και τις απόψεις τους, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι πολλοί αρνήθηκαν να μιλήσουν γιατί είτε δε θέλησαν “να γίνουν δυσάρεστοι”, είτε γιατί δε θέλησαν να εκτεθούν, μιλώντας για τη θέση τους στο ΔΟΛ και τη σχέση τους με το Χρήστο Λαμπράκη.

Ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος και υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΔΟΛ, μίλησε για τον άνθρωπο και εργοδότη Χρήστο Λαμπράκη, που όπως χαρακτηριστικά είπε “δεν του άρεσε καθόλου να τον αποκαλούν εκδότη, ήθελε να είναι γνωστός ως δημοσιογράφος, απεχθανόταν δε την έννοια του “πλούσιου”, καθώς για εκείνον πλούσιος ήταν αυτός που μπορούσε να προσφέρει και πρόσφερε στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του”. Ο τ.Υπουργός τόνισε ότι η άρτια ενημέρωση ήταν το πρωτεύον και το πιο σημαντικό για τον Χρήστο Λαμπράκη, η οποία όμως διαπνεόταν από τις αξίες της δημοκρατίας και ήταν στενά συνυφασμένη ενγένει με τη δημοκρατική παράταξη, είτε εκφραζόταν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είτε την Ένωση Κέντρου, είτε τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Γιάννης Κωτσής Γιανναράκης, τόνισε τη διορατικότητα και την  καινοτόμο δημιουργικότητα του Χρήστου Λαμπράκη, με την ίδρυση της “διαδικτυακής εφημερίδας” του in.gr, μιας και ήθελε και στο internet να δίδεται με αμεσότητα η ενημέρωση, σαν δηλαδή να αναγνώσκει ο χρήστης του διαδικτύου εφημερίδα. Μίλησε για τη σημερινή εποχή των “fake news”, που επικρατεί πια στην ενημέρωση και το πόσο έχει αλλάξει η έννοια της δημοσιογραφίας, τόσο στην έντυπη, όσο και την ηλεκτρονική της μορφή.

Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία της, τα οποία και προμηθεύτηκαν με θέρμη οι παρευρισκόμενοι στο Δημοτικό μας Ωδείο.

Η ζωή και το έργο του Χρήστου Λαμπράκη, σημάδεψε χρονικά ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και το βιβλίο-ντοκουμέντο της Ελευθερίας Κόλλια, αξίζει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη όλων μας.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ