Ορισμένες από τις κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν να δέχονται συναλλαγές με μηχανήματα υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (PΟS) αποκάλυψε η υφυπουργος Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Παπανάτσιου, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την απόφαση με την οποία θα ορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών. Η απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS για τα καταστήματα εστίασης, τους ηλεκτρολόγους, τους υδραυλικούς και κάποια ακόμη ελεύθερα επαγγέλματα, κ.λπ. Μετά μέχρι τέλος του έτους θα προστεθεί μια άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018.
Η κα Παπανάτσιου αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές θα ενταχθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.λπ.
Για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο η υφυπουργός ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2017. Υποστήριξε δε ότι το περιουσιολόγιο θα είναι ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής αλλά και ένα εργαλείο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Πρόθεσή δική μας είναι η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, δεν είναι ούτε κάποιος που έχει πέντε δέκα χιλιάδες ευρώ, που τις χρειάζεται για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειά του, κάποιος Έλληνας μεσαίας τάξης, (γιατί στην μικρή δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα), ούτε κάποιος που έχει δέκα λίρες από τα βαφτίσια του παιδιού του», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Παπανάτσιου. Πρόσθεσε δε ότι: «Ο ΕΝΦΙΑ με το περιουσιολόγιο δεν θα συνυπάρξει.»
Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος η υφυπουργός εκτίμησε ότι εντός του Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υποβολής, αφού υπάρξει και η απαραίτητη συνεννόηση με την ΑΑΔΕ.
Γράφει ο: Γιώργος Παλαιτσάκης