Ξεκίνησε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο βουνό – Κόψιμο δένδρων, κλαδέματα, καθαριότητα

Ξεκίνησε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο βουνό, από τον εργολάβο που ανέλαβε την εργασία.

Κόπηκαν έως τώρα καταστραμμένα δένδρα, ξεριζωμένα ή έτοιμα να πέσουν, ενώ έγιναν και κλαδέματα δένδρων όπου  χρειάζονταν.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά σε «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση».

Τι αφορά το έργο

Το έργο αφορά στην διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και στην εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμού/ων  εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Ο κύριος στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία του οικισμού ή των οικισμών δεδομένης στη γειτνίασης αυτού/ών με δάσος ή δασική έκταση.

Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων (*το πλάτος αυτό αποτελεί μέσο πλάτος δεδομένου ότι αναλόγως των επικρατουσών συνθήκων δύναται να διαφέρει κατά μήκος της ζώνης), συνιστώμενη από (αναλόγως, ψιλή αντιπυρική ζώνη, ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) αποτελώντας αυτή μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΖΩΝΗ