Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ” συμμετείχε στο “2ο Πανόραμα Ποντιακών χορών Δυτικής Αθήνας”

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ” συμμετείχε στο “2ο Πανόραμα Ποντιακών χορών Δυτικής Αθήνας”, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, που διοργάνωσε ο Δήμος και η Ένωση Ποντίων Περιστερίου στο Άλσος της πόλης τους.

Με σύνθημα “Οι Σύλλογοι της Δυτικής Αθήνας γινόμαστε ένα”, εξελίχθηκε μια υπέροχη βραδιά με μουσικές και χορούς από όλο τον Πόντο.

“Ο ΦΑΡΟΣ” συμμετείχε με το λάβαρό του, μικρούς χορευτές που ενώθηκαν μαζί με άλλα παιδάκια και άνοιξαν την βραδιά με τον χορό τους, καθώς και με πολυπληθή χορευτική ομάδα παρουσιάζοντας χορούς της Πάφρας υπό την καθοδήγηση της Χοροδιδασκάλου & Προέδρου κ. Σοφίας Σαββίδου.
.
.
Πάφρα ο τόπος των γενναίων, εκεί που άνθισε το αντάρτικο του Πόντου, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν οι πρόγονοί μας την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την επιβίωσή τους.
.
.

Παρουσιάστηκε και ένας ιδιαίτερος χορός… Οι Παφραίοι για να αποφύγουν τα βράδια τις συλλήψεις από τους Τούρκους κατά τις επισκέψεις τους σε διάφορα σπίτια, αναγκάζονταν να κινούνται με προφυλάξεις από διάφορα στενά σοκάκια. Τις κινήσεις αυτές τις μετέτρεψαν σε χορό που ονόμασαν «Στενά Δρομόπα»
Μουσικά συνόδευσαν ο Παντέλης Νικολαϊδης με το χαρακτηριστικό όργανο της περιοχής της Πάφρας, τον ζουρνά, ο Γιώργος Κυριακίδης με την λύρα και ο Γιώργος Μουρατίδης με το νταούλι.

Ευχαριστίες στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου για την πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία.
.
Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”