“Έχε τον νου σου στο παιδί…” – Άρθρο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου (δημοτικού συμβούλου)

.

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε παγωμένοι παιδιά να προκαλούν ή να υφίστανται σωματική, λεκτική ή συναισθηματική βία και να βιώνουν αναίτιες επιθέσεις από συνομηλίκους τους. Παρακολουθούμε με σφιχτό το στομάχι, ανήλικους να δέχονται επιθέσεις σε στέκια, πλατείες, πάρκα, ακόμη σχολεία.

Μετά την πανδημία και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, και της βίας μεταξύ ανηλίκων εξαπλώνεται με ένταση και γίνεται ιδιαίτερα οξύ.

Aπό το 2021 μέχρι και τους τελευταίους μήνες του 2023, καταγράφηκαν περισσότερες από 13.700 υποθέσεις παραβατικότητας ανηλίκων με 16.000 και άνω ανήλικους δράστες να εμπλέκονται σ’ αυτές! Τους πρώτους μήνες του 2024, τα καταγεγραμμένα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κατέγραψαν αύξηση πάνω από το 46%, τα περιστατικά δε που αφορούν την βία μεταξύ ανηλίκων, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 70%.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως αντιδήμαρχος παιδιού τα έτη 2019-2021, έτυχε δυστυχώς να διαχειριστώ παράλληλα με πολλές ευχάριστες, συγκινητικές στιγμές με μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, περιστατικά βίαιης και παραβατικής συμπεριφοράς, όπως βανδαλισμοί σε πλατείες, παιδικές χαρές και σχολεία και ευτυχώς περιορισμένα, φαινόμενα εκφοβισμού παιδιών από επίσης ανηλίκους και προσπαθήσαμε να δράσουμε άμεσα με ενημερωτικές δράσεις εκδηλώσεις ακόμη και σε πολύ μικρούς μαθητές, εκδηλώσεις προσεγγίζοντας και ενημερώνοντας παιδιά και γονείς.

Η κρίσιμη περίοδος του εγκλεισμού λογω πανδημίας, η μίμηση βίαιων προτύπων του διαδικτύου, αλλά και η γενικότερη κρίση των αξιών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Το μέτρο της φύλαξης και η αποκατάσταση αποτελεί κάθε φορά την απάντηση, όμως, επιβάλλεται να υιοθετήσουμε συγχρόνους τρόπους ώστε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας που δυστυχώς είναι το σύμπτωμα και όχι η εξήγηση κάτι που θα πρέπει να αναζητήσουμε στην οικογένεια, στο περιβάλλον ανάπτυξης του παιδιού και στην κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η αρχή των ριζικών αλλαγών και των τρόπων που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, εναντίον ανηλίκων έγινε με την λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής 10201 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ταυτόχρονα, και η ενεργοποίηση μιας νέας υπηρεσίας στη μάχη για την αντιμετώπιση της βίας, του panic (emergency) button για ανήλικους, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Το ψηφιακό αυτο εργαλείο σε συνδυασμό με την εφαρμογή «safeYOUth”, η οποια ξεκίνα άμεσα, θα αποτελέσουν δικλίδα ασφαλείας για τους γονείς, αφού τα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, μέσω του κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ενημερώνουν πολύ σύντομα και αθόρυβα και χωρίς να το αντιληφτεί κάνεις γύρω τους, για την επικίνδυνη κατάσταση που πιθανόν να βρίσκονται και έτσι η αστυνομία να εντοπίζει άμεσα για την ακριβή τοποθεσία τους.

Η ασφάλεια των ανηλίκων, αποτελεί κύριο μέλημα για τη διασφάλιση της κοινωνικής ισορροπίας, όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοιδης.

Η εκμετάλλευση κάθε τεχνολογικής εξέλιξης έχει πολλαπλά οφέλη και σίγουρα θα βοηθήσει στην ανακοπή αυτής της επαναλαμβανόμενης και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς , στην καταπολέμηση και πρόληψη ανάλογων περιστατικών.

Το emergency button, ως εργαλείο καταπολέμησης της βίας στους ανηλίκους, θα αποτελέσει την απαρχή συναισθήματος της ασφάλειας σε μικρούς και μεγάλους και εξάλειψης του φαινομένου η οποία δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η ανταπόκρισή όλων μας στην εφαρμογή κάθε νέου προληπτικού μέτρου, είναι πάντα το πρώτο βήμα στον δρόμο για την επίτευξη ελέγχου , πρόληψης και μείωσης της αναπαραγωγής της αντικοινωνικής αυτής συμπεριφοράς.

Πάνω απο όλα όμως, ο δικός μας ρόλος ως γονείς, δάσκαλοι, φορείς, είναι να “έχουμε στο νου μας τα παιδιά”, να τα εκπαιδεύουμε να συνυπάρχουν αρμονικά, με σεβασμό το ένα απέναντι στο άλλο, με υπομονή και υπευθυνότητα αναλογιζόμενοι πόσα παιδιά ζουν καθημερινά τον εφιάλτη του εκφοβισμού, με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση τους, με απερίγραπτο σωματικό πόνο, που οδηγεί σταδιακά και βασανιστικά σε κατάθλιψη, απομόνωση, περιθωριοποίηση και όχι μόνο.

(Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο του 4ου Νηπιαγωγείου Αγίας Βαρβάρας με την συμμετοχή του τ. Αντιδημάρχου Δημήτρη Σωτηροπουλου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό).

Δημήτρης Σωτηρόπουλος