ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: “Στο «και πέντε» η Δημοτική Αρχή Αγίας Βαρβάρας αποφασίζει για δήθεν μέτρα πυροπροστασίας”

Την ώρα που η μισή Αττική φλεγόταν και η πυρκαγιά είχε φτάσει στον αμιγώς οικιστικό ιστό, κατακαίγοντας λαϊκές περιουσίες και φυσικό πλούτο που αποτελεί πνεύμονα για όλη την Αττική, η δημοτική αρχή Αγίας Βαρβάρας στις 12 Αυγούστου (!!!) έφερε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για συζήτηση και ψήφιση το θέμα: Καθορισμός των όρων της απευθείας ανάθεσης έργου με τίτλο: «Δασοτεχνικές Εργασίες Ενίσχυσης   Πυροπροστασίας Κατοικημένων  Περιοχών στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας (ΧΡΗΜ. ΠΡΟΓΡ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024-ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ) ποσού 22.187,51€ πλέον ΦΠΑ και έγκριση της μελέτης».

Η υποκρισία της Δημοτικής Αρχής, είναι συνυφασμένη με την πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζει και αντιμετωπίζει ως ανώφελο κόστος την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού για να φέρει η Δημοτική Αρχή Αγίας Βαρβάρας την έγκριση της μελέτης και της ανάθεσης του έργου για την πυροπροστασία, με απευθείας ανάθεση, κατά την προσφιλή της τακτική. Ενός έργου που τελικά θα εκτελεστεί σχεδόν εκτός αντιπυρικής περιόδου, εντελώς πρόχειρα, με κύριο χαρακτηριστικό την ανεπάρκεια να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του δήμου και των κατοίκων και που στην ουσία δεν θα έχει καμία χρησιμότητα ούτε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, καθώς θα χρειαστεί οι ίδιες εργασίες να εκτελεστούν εκ νέου. Παραδειγματικά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για όλη την οδό Φλέμινγκ παρά του ότι υπάρχουν δέντρα μεγάλου ύψους μέχρι την οδό Δούσμανη και χαμηλή βλάστηση, ενώ ούτε όλη η οδός Δόξης είναι ενταγμένη στο σχέδιο του έργου πυροπροστασίας παρά του γεγονότος ότι γειτνιάζει με το Δρομοκαϊτειο με αποτέλεσμα να μένει απροστάτευτο το 6ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Δεν είναι ούτε από ανικανότητα αλλά ούτε και ανευθυνότητα της κυβέρνησης που αποφάσισε να μοιράσει ψίχουλα για «έργα» πυροπροστασίας στους δήμους που έχουν στα όρια τους δάση, στο «παρά πέντε». Όπως το ίδιο δεν ισχύει και για την Δημοτική Αρχή που όλο τον χειμώνα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν διεκδίκησε πόρους από την κυβέρνηση για την αντιπυρική θωράκιση της Αγίας Βαρβάρας και του λαού της. Είναι η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή αλλά και όλες οι παλαιότερες κυβερνήσεις όπως και η πλειοψηφία των δημάρχων που ευθύνονται για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, όταν τα μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινά.

Τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο στην πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής, όπου πάνω από 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, όταν ο δασικός πλούτος που έχει απομείνει στην περιοχή της Αττικής και έχει κατακαεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, παρέμεινε κατ’ επιλογή της κυβέρνησης, απροστάτευτος, ακαθάριστος και με τεράστια καύσιμη ύλη, καθώς τα έργα πυροπροστασίας δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδοτήσεις ούτε από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρούνται «κόστος χωρίς όφελος».

Όπως για άλλη μια φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι «Μόνο ο Λαός σώζει το Λαό», όταν ο ίδιος ο λαός είναι αυτός που δίνει μάχες για να σώσει ζωές, λαϊκές περιουσίες και τον τόπο του.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της Αγίας Βαρβάρας να μην εφησυχάζει από τα δήθεν έργα πυροπροστασίας της Δημοτικής Αρχής που μόνο όφελος θα φέρουν στην κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων. Με τον αγώνα του ο λαός να διεκδικήσει ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισης του δάσους καθώς και πραγματικά μέτρα προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Και σε αυτόν τον αγώνα, όπως σε όλους τους λαϊκούς αγώνες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Αγία Βαρβάρα, 13/8/2024