.
Στην αύξηση του ποσό του επιδόματος παιδιού για όλες τις κατηγορίες και θα διεύρυνση των δικαιούχων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν τεθεί προς συζήτηση, εξετάζεται να αλλάξει ο «βηματισμός» του λεγόμενου οικογενειακού ισοδύναμου (που προκύπτει από τον αριθμό των μελών της οικογένειας σε συνάρτηση με το οικογενειακό εισόδημα), ώστε να πριμοδοτηθούν οι οικογένειες με δύο και με τρία παιδιά.
Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται για το πρώτο και δεύτερο παιδί στα 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί στα 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης. Προς το παρόν είναι γνωστό ότι τα χρήματα για την αύξηση των επιδομάτων παιδιού θα αντληθούν από δύο πηγές:
1. Με την αύξηση των μισθών πολλοί γονείς έχασαν το επίδομα παιδιού καθώς υπερέβαιναν τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% και θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μη μείνουν χωρίς επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.
2. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης έχασαν το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς φορολογούνται πλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό, με αποτέλεσμα αρκετοί να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια (εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ).
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:
α) Ελληνες πολίτες.
β) Ομογενείς αλλοδαποί που διαθέτουν δελτίο ομογενούς.
Δείτε ακόμη:afto_favicon
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16/8
γ) Πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε.
δ) Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες.
ε) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.
στ) Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
ζ) Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος.
η) Πολίτες άλλων κρατών.
Ακόμη, εξετάζονται και άλλα κίνητρα για τη στήριξη των οικογενειών, όπως φοροαπαλλαγές, κάλυψη ιατρικών εξετάσεων και παιδιάτρου για κάποιο διάστημα (π.χ. ένα έτος ). Τα εν λόγω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αύξηση του αφορολόγητου, στη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στην αύξηση των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο επίδομα γέννησης και μητρότητας, στο μειωμένο ωράριο για τους γονείς, στο ολοήμερο σχολείο, στα σχολικά γεύματα και στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
πηγή: Aftodioikisi.gr