ΑΑΔΕ: Έρχεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στο εμπόριο αγαθών

Η ώρα του ψηφιακού δελτίου αποστολής πλησιάζει, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ενεργοποιήσει την λειτουργία του από το φθινόπωρο ανεβάζοντας επίπεδο τον έλεγχο της διακίνησης και εμπορίου αγαθών σε όλα τους τα στάδια.

Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής στο εμπόριο και του ψηφιακού πελατολογίου ήταν ανάμεσα στους στόχους της ΑΑΔΕ στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024.

Στόχος της Φορολογικής Διοίκησης είναι να δοθεί άλλο ένα «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή καθώς είναι συχνό φαινόμενο μετά από ελέγχους να εντοπίζονται εμπορεύματα που «ταξιδεύουν» είτε με ελλιπή και λάθος στοιχεία αποστολής είτε χωρίς καθόλου παραστατικά.

Το ψηφιακό δελτίο θα αλλάξει αυτή τη συνθήκη, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση αγαθών ενώ αυτόματα μέσω ειδικής εφαρμογής θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της συναλλαγής.

Σε επόμενη φάση, το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα γίνεται και μέσω κινητού χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική εφαρμογή myData app.

Τα ψηφιακά παραστατικά θα λαμβάνουν έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ, θα ενσωματώνουν QR Code, ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.

Ειδικότερα:

– εισάγεται διάκριση μεταξύ απλής και σύνθετης διακίνησης αγαθών και περιγράφεται η σειρά των ενεργειών από την έναρξη έως και την ολοκλήρωση της διακίνησης σε δύο φάσεις:

Α’ Φάση:

έκδοση παραστατικών,

διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του Λήπτη

δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης

Β’ Φάση:

ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,

παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,

ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον Λήπτη

– ορίζονται οι υπόχρεοι έκδοσης παραστατικών διακίνησης, ο χρόνος έκδοσης και ο χρόνος διαβίβασης των δεδομένων στο myDATA

– αποδίδονται οι ρόλοι που μπορεί να αναλάβουν οι επιχειρήσεις κατά τη συμμετοχή τους στη διακίνηση αγαθών

– καθορίζεται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, οι τύποι παραστατικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο της διακίνησης αγαθών και τα κανάλια διαβίβασης

– καθιερώνεται η χρήση της Συνδυασμένης Ονοματολογίας «Taric» για την ενιαία κωδικοποίηση των διακινούμενων ειδών.

Mε την διαβούλευση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής σε όλη την αγορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης.

Πηγή: Aftodioikisi.gr