Γιατί ανεβαίνουν πάλι οι τιμές του ρεύματος

.

Τις τελευταίες ημέρες, η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος σπάει ρεκόρ και καταγράφει υψηλά άνω των 12 μηνών, εν μέσω υψηλής ζήτησης, αλλά και προβλημάτων στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εχθές η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώθηκε στα 190,13 ευρώ/MWh με μέγιστη στα 550 ευρώ/MWh στις 8 και 9 το βράδυ. Αλλά και προχθες η τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 184,79 ευρώ/MWh με μέγιστη τιμή τα 500 ευρώ/MWh

Γιατί οι τιμές χονδρικής του ρεύματος βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση και στις τιμές λιανικής οι οποίες ανακοινώνονται κάθε μήνα;

Καταρχάς υπάρχουν τα εποχικά χαρακτηριστικά της ζήτησης που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές. Και αυτό διότι λόγω της αυξημένης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών μπορεί η τιμή στη μεσημεριανή αιχμή να εμφανίζεται μειωμένη, ωστόσο κατά τις βραδινές ώρες όταν σταμάτα η παραγωγή των ηλιακών σταθμών η αυξημένη ζήτηση καλύπτεται από θερμικούς σταθμούς, κυρίως φυσικού αερίου αλλά και λιγνίτες. Για παράδειγμα σήμερα το μεσημέρι στις 12 η τιμή χονδρικής είναι 88,81 ευρώ/MWh δηλαδή σε νορμάλ επίπεδα, ενώ στις 8 το βράδυ όταν θα εκλείπουν τα φωτοβολταϊκά θα εκτιναχθεί στα 550 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι τα 550 ευρώ/MWh συνιστούν ρεκόρ όχι μόνο για το έτος αλλά και για τους προηγούμενους 12 μήνες.

Εκτός όμως από τα εποχικά χαρακτηριστικά της θερινής ζήτησης και την ανισορροπία που δημιουργείται τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών, αυτές τις ημέρες καταγράφεται ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά την περιφερειακή αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα η αγορά της Ουγγαρίας λόγω τοπικών προβλημάτων, κατέγραψε χθες και σήμερα εξαιρετικά υψηλές τιμές (263 ευρώ χθες και 230 ευρώ σήμερα) που λειτουργούν ως ντόμινο επηρεάζοντας τις αγορές της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ακριβότερες αγορές της Ευρώπης για σήμερα είναι της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Σερβίας που επηρεάζονται περισσότερο από το πρόβλημα της Ουγγαρίας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η διασύνδεση με την Ιταλία  δε λειτουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα, οι τιμές αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα, πιθανόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας αρχές της επόμενης. Εντούτοις η ζημιά έχει ήδη επέλθει, υπό την έννοια ότι ήδη ο μέσος όρος του Ιουλίου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τη μέση τιμή του μήνα να έχει αυξηθεί σημαντικά στα 120,28 ευρώ/MWh από 98,89 ευρώ/MWh που ήταν τον Ιούνιο.

πηγή: Capital.gr