Θεατρική Ομάδα Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Βαρβάρας: «Κάνουμε θέατρο για να εμπλουτίσουμε την ψυχή μας»

14708299_1783211778563699_7988433784197969871_n
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στην πρόσκληση που μοιράσαμε σε όλα τα σχολεία επιλέξαμε τα λόγια του Κάρολου Κουν για να σκιαγραφήσουμε τον σκοπό της δημιουργίας της θεατρικής ομάδας ΑΝΤΑΜΑ:

«Κάνουμε θέατρο για να εμπλουτίσουμε την ψυχή μας» … «για να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλο, να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια».

Με τις προσδοκίες αυτές, ανταμώσαμε άνθρωποι σχετικοί και άσχετοι με το θέατρο. Πειραματιστήκαμε συντροφεύοντας ο ένας τον άλλον σ’ ένα ταξίδι ψυχής.

Επιλέξαμε ένα έργο, το διαβάσαμε πολλές φορές, μάθαμε πράγματα για τον συγγραφέα, ανταλλάξαμε απόψεις, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, κλάψαμε, γελάσαμε. Κινηθήκαμε στον χώρο, νιώσαμε τη δυναμική της γλώσσας του σώματος, κάναμε ασκήσεις ορθοφωνίας σε κύκλο, μάθαμε να ακούμε τα λόγια ή τη σιωπή του συναδέλφου μας. Όλα με την καθοδήγηση της ηθοποιού Μαρούσας Στρογγυόγλου, η οποία και ανέλαβε εθελοντικά να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας.

Οι περισσότεροι από μας, εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς, είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση των οικογενειών μας που υπέμειναν με υπομονή την απουσία μας από το σπίτι.

Υλοποιήσαμε κάθε σκέψη και ιδέα με την εθελοντική εργασία ανθρώπων που πίστεψαν ότι κάτι καλό και όμορφο θα γίνει.

Αν και θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός για να μετρήσουμε τα πράγματα που μας έδωσε ή μας πήρε η ενασχόλησή μας με την ομάδα, το βέβαιο είναι πως η καθημερινότητα και η ρουτίνα μας αντικαταστάθηκαν από τις δημιουργικές μας συναντήσεις.

Αρκούσε μια σκέψη, μια ιδέα για να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησής της. H δική μας σκέψη, η δική μας έκφραση, η δική μας οπτική, έγινε παράσταση στο «Γιάννης Ρίτσος» ως απόρροια του πολύμηνου ταξιδιού μας.

Η ανταπόκριση του κόσμου στις δύο παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 5 + 12 Νοεμβρίου στο «Γιάννης Ρίτσος» ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η προσέλευση μικρών και μεγάλων έδειξε ακριβώς την ανάγκη που έχει η πόλη μας για πολιτισμό. Έναν πολιτισμό μακριά από τα σκουπίδια της τηλεόρασης και τη λογική των “μονοπωλίων”.

«Την Άνοιξη – γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης – αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις και ή πας και κάνεις τρικυμία ή πνίγεσαι». Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε τρικυμία, θέλοντας να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας πως αρκεί ένα όνειρο, μια ιδέα, μια σκέψη για να ανασκουμπωθούμε και να παλέψουμε για να το πραγματοποιήσουμε».

Θεατρική Ομάδα Ένωσης Γονέων Αγίας Βαρβάρας “ΑΝΤΑΜΑ”