Κολλημένοι στο διάστημα δύο Αμερικανοί αστροναύτες – Άγνωστο αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Γη – Υπάρχει πρόβλημα στο σκάφος Starliner της Boeing

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing και οι δύο αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό έχουν κολλήσει στο διάστημα.

Μετά από μια αποστολή 8 ημερών, οι Αμερικανοί αστροναύτες Sunita «Suni» Williams και Barry «Butch» Wilmore έχουν περάσει τώρα το μεγαλύτερο μέρος του μήνα στη διαστημική κάψουλα που είναι συνδεδεμένη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς οι μηχανικοί επεξεργάζονται τα προβλήματα του Starliner της Boeing.

Παραμένει ασαφές πότε ακριβώς οι αστροναύτες θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γη.

Εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε στον Guardian ότι έχουν «προσαρμόσει την επιστροφή του Starliner Crew Flight Test μετά από δύο προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους τη Δευτέρα 24 Ιουνίου και την Τρίτη 2 Ιουλίου» και ότι «προς το παρόν δεν έχουν ημερομηνία για την επιστροφή και θα αξιολογήσουν τις ευκαιρίες μετά τους διαστημικούς περιπάτους».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι «το πλήρωμα δεν πιέζεται για να εγκαταλείψει το σταθμό, καθώς υπάρχουν πολλές προμήθειες σε τροχιά και το πρόγραμμα του σταθμού είναι σχετικά ανοιχτό μέχρι τα μέσα Αυγούστου».

Το Starliner εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 5 Ιουνίου από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral της Φλόριντα, μετά από δύο προηγούμενες ανεπιτυχείς εκτοξεύσεις στις 6 Μαΐου και την 1η Ιουνίου αντίστοιχα.

Με ένα χρόνο καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα και 1,5 δισ. δολάρια πάνω από τον προϋπολογισμό, η συγκεκριμένη αποστολή της Nasa-Boeing αντιμετώπισε προβλήματα πολύ πριν από την επίσημη εκτόξευσή της, όπως προβλήματα με τους προωστήρες και διαρροές ήλιου.

Ο εκπρόσωπος της Boeing σημείωσε ότι οι διαρροές ήλιου και τα περισσότερα από τα προβλήματα των προωστήρων ήταν «όλα σταθερά και δεν αποτελούν ανησυχία για την αποστολή επιστροφής. Τέσσερις από τους πέντε προωστήρες που είχαν προηγουμένως σταματήσει λειτουργούν τώρα κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας από τους 27 προωθητήρες είναι σήμερα εκτός λειτουργίας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την αποστολή επιστροφής».

Οι αξιωματούχοι της Nasa και της Boeing επιμένουν ότι οι αστροναύτες δεν είναι αποκλεισμένοι και ότι οι τεχνικές δυσκολίες δεν απειλούν την αποστολή.

Το διαστημόπλοιο έχει την άδεια να αποκολληθεί και να επιστρέψει στη Γη, εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή ανάγκη για γρήγορη αναχώρηση.

Η τελευταία κρίση της Boeing έρχεται σε συνέχεια άλλων κρίσεων που είχαν με διάφορα εμπορικά αεροσκάφη, αν και η εταιρεία επιμένει ότι οι τομείς λειτουργούν ξεχωριστά.

Πληροφορίες από Guardian