ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η φθίνουσα πορεία της ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ της ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Σήμερα η διατήρηση των καλλιεργούμενων τόπων και συγχρόνως η παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων είναι απαραίτητη για την αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη. Το έδαφος, οι οργανισμοί του εδάφους, τα φυτά τα ζώα και ο άνθρωπος βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους στη φύση.
Οι Βιολογικές καλλιέργειες εφαρμόζοντας τεχνικές όπως: την πολλαπλή αμειψισπορά, την αρμονική οργανική λίπανση, την κατάλληλη κτηνοτροφία σύμφωνα με τις φυσικές ανάγκες του κάθε είδους ζώου και ζωοτροφές από το ίδιο το κτήμα και ακόμη μια κατάλληλη διαμόρφωση με φυτικούς φράκτες από θάμνους, δένδρα κλπ. προσφέρουν τη βάση για να δουλέψουν ευνοϊκά οι φυσικοί κύκλοι και να δώσουν αύξηση στην βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και των φυτών μέσω του ανθρώπου, και με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να παράγουν υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντα, τα λεγόμενα βιολογικά προϊόντα.
Στην βιολογική γεωργία τα χημικά λιπάσματα και τα χημικά-συνθετικά παρασιτοκτόνα δεν έχουν θέση στο κτήμα, γιατί καταπιέζουν το φυσικό οικοσύστημα του και μακροχρόνια το εξασθενούν.
Η χρήση των μέσων λίπανσης και φροντίδας στο κτήμα πρέπει να έχει τους παρακάτω στόχους:
1) Την διατήρηση και αύξηση της φυσικής γονιμότητας του εδάφους.
2) Την διατήρηση και αύξηση της αντίστασης των φυτών ενάντια σε προσβολές και ασθένειες.
3) Την παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων, δηλαδή τρόφιμα που μεταδίδουν ζωτικότητα στον άνθρωπο και τα ζώα
4) Την γενικότερη ωφέλεια στο οικοσύστημα (αποφυγή μεγάλων αλλοιώσεων και βλαβών, προστασία και εξοικονόμηση φυσικών πόρων -νερού, εδάφους κ.α.
5) και την εφαρμογή τεχνικών που αμβλύνουν την κλιματική κρίση (ενσωμάτωση υπολειμμάτων κλαδέματος στο έδαφος κ.α.).
Βάσει των παραπάνω θα ήταν προφανής η επικράτηση της κατανάλωσης των βιολογικών προϊόντων, όμως παρατηρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, δεν προτιμά και δεν αγοράζει τα βιολογικά προϊόντα επειδή οι παραπάνω αρχές και εφαρμογές τους φαίνονται ουτοπικές και ανεφάρμοστες κυρίως γιατί :
- Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει νόμος και οδηγίες για την βιολογική καλλιέργεια.
- Δεν πιστεύουν ότι οι βιοκαλλιεργητές τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.
- Δεν εμπιστεύονται ότι οι βιοκαλλιεργητές ελέγχονται επαρκώς.
- Θεωρούν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν πολύ υψηλές τιμές.
Θα προσπαθήσουμε να φανερώσουμε, ποιες από τις παραπάνω πεποιθήσεις ή ενστάσεις των καταναλωτών είναι μύθοι και ποιες πραγματικότητα.
Όσον αφορά τη νομοθεσία:
Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική κτηνοτροφία (Καν. Ε.Ε. 2008/889, 2018/848 κ.α., ΥΑ 2543/103240/3-10-17 κ.α.) που καθορίζει τις γενικές αρχές και τις συγκεκριμένες πρακτικές και ουσίες/υλικά που επιτρέπονται. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο.
Όσον αφορά τους ελέγχους:
Οι οικοκαλλιεργητές μπαίνουν σε σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης από τους ελεγκτές του Οργανισμού Πιστοποίησης με άμεσους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλυτικά ημερολόγια εργασιών όπου καταγράφουν τις όποιες εισροές χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια. Δειγματοληπτικούς ελέγχους διενεργεί επίσης και ο ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ. Αν όλα είναι εντάξει το πιστοποιητικό δίνεται ΠΡΙΝ ξεκινήσει διακίνηση των προϊόντων.
Βέβαια η έλλειψη εμπιστοσύνης από την μεριά των καταναλωτών δικαιολογείται κατά κάποιο τρόπο, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος δεν είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό σε πολλούς τομείς, έτσι δεν θεωρούν ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να εφαρμόζονται όπως πρέπει.
Όσον αφορά τις υψηλές τιμές:
Στις συμβατικές καλλιέργειες π.χ. ντομάτας, που χρησιμοποιούν άφθονο νερό και συνθετικό αζωτούχο λίπασμα θα παραχθούν ντομάτες «νερουλές», φουσκωμένες με νερό, με χαμηλά διαλυτά στερεά (σάκχαρα, κ.α. + βιταμίνες κλ.π.). – Άρα αγοράζουμε πιο πολύ νερό παρά ουσία, οι ντομάτες δεν είναι νόστιμες και επίσης χαλάνε πολύ γρήγορα. Το αντίθετο συμβαίνει στις βιολογικές.
Πράγματι το κόστος της διατροφής είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αφού τα είδη διατροφής καταλαμβάνουν το 20%, δηλαδή το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών.
Παρά τις δυσκολίες στο κόστος ζωής που βιώνουν σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες και δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, η ποιοτική διατροφή θα πρέπει να είναι πάντα στις προτεραιότητες της οικογένειας καθώς υγεία και τροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Ιδιαίτερη προτίμηση στις βιολογικές αγορές δείχνουν οι καταναλωτές με μικρά παιδιά ή ασθενείς, που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν, για παράδειγμα, μήλα με πάνω από δέκα χημικές επεμβάσεις μέχρι να φτάσουν στο ράφι, αλλά και οι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής.
Τώρα σχετικά με την πόλη μας, η αφορμή για να γράψω τα παραπάνω για τα βιολογικά προϊόντα – καλλιέργειες και να τα επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας, ήταν κατάσταση της Βιολογικής Λαϊκής της Πόλης μας, που αφορά και ενδιαφέρει πολλούς, ιδίως τους πιο οικολόγους.
Η λαϊκή μας αγορά τους τελευταίους μήνες έχει πάρει κατιούσα πορεία, όσον αφορά την συμμετοχή των καταναλωτών αλλά και όσον αφορά την συμμετοχή των παραγωγών – πωλητών και έχει καταλήξει, να έχει μόνο τρείς πάγκους.
Συζητώντας με τους παραγωγούς, για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την συρρίκνωση, όλοι συμφώνησαν, ότι η κυριότερη αιτία είναι η τοποθεσία της.
Από την στιγμή που μεταφέρθηκε στην κάτω μεριά του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο κόσμος ελαττώθηκε και κατ’ επέκταση και οι παραγωγοί. Στην προηγούμενη θέση η λαϊκή ήταν πολύ εύρωστη με πολλά προϊόντα και πολλούς αγοραστές. Βρισκόταν σε κεντρικό σημείο και είχε καταναλωτές και από τους όμορους δήμους, επομένως ήταν πιο ελκυστική για τους εμπόρους, είχε περισσότερα προϊόντα και πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Μετά από ενέργειες και συνεννοήσεις μεταξύ συμπολιτών μας, μελών της παράταξης μας, των παραγωγών και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών, ενημερώθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Δ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον και μας είπε ότι ήδη ασχολείται με το θέμα. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα πως με υπόδειξή του κατατέθηκαν προτάσεις από τον Σύλλογο των Βιοκαλλιεργητών προς τον Δήμο για αλλαγή της τοποθεσίας της λαϊκής σε κάποιο πιο κεντρικό σημείο.
Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος θα δείξει την ανάλογη ευαισθησία, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα και να έχουμε και πάλι μία εύρωστη βιολογική λαϊκή.
.
Ειρήνη Φωτίου, Γεωπόνος,
Μέλος της Περιβαλλοντικής ομάδας
της δημοτικής παράταξης
« Μαζί με τους Πολίτες»