Εντάχθηκαν οι πρώτοι 12 πρώτοι δήμοι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά σε «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων.
Συγκεκριμένα, οι δήμοι που εντάθηκαν στον πρόγραμμα είναι:
- Θέρμης
- Πεντέλης
- Ερμιονίδας
- Κρωπίας
- Κορινθίων
- Φυλής
- Αχαρνών – Θρακομακεδόνων
- Λαυρεωτικής
- Πάτμου
- Ρεθύμνου
- Χαϊδαρίου
- Κορυδαλλού
Οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξη -κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας-αυτών των 12 δήμων στην πρωτοβουλία υπογράφηκαν, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.
Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι πόροι προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.
Η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων από τους δικαιούχους δήμους θα παραμείνει ανοικτή έως και την 20η Ιουνίου 2024 και οι εντάξεις θα ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2024.
Τι αφορά το έργο
Το έργο αφορά στην διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και στην εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμού/ων εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Ο κύριος στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία του οικισμού ή των οικισμών δεδομένης στη γειτνίασης αυτού/ών με δάσος ή δασική έκταση.
Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων (*το πλάτος αυτό αποτελεί μέσο πλάτος δεδομένου ότι αναλόγως των επικρατουσών συνθήκων δύναται να διαφέρει κατά μήκος της ζώνης), συνιστώμενη από (αναλόγως, ψιλή αντιπυρική ζώνη, ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) αποτελώντας αυτή μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής. *Είναι δυνατό, ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες να χρησιμοποιηθεί και συνδυασμός των ανωτέρω ζωνών και εργασιών εν γένει.
Η ανωτέρω επέμβαση αποτελεί μια επέμβαση με ιδιαίτερη συμβολή σε όλη τη διαδικασία μείωσης και καταστολής της πυρκαγιάς δεδομένου ότι: (χρησιμοποιείται αναλόγως κάποιο από τα κάτωθι).
- Η στεγασμένη αντιπυρική ζώνη ή η αντιπυρική ζώνη με αραιώσεις αποτελούν τις ζώνες οι οποίες συμβάλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης αυτής στην κόμη του ανορόφου.
- Οι ψιλές αντιπυρικές ζώνες επιτυγχάνουν τη δημιουργία ενός μετώπου αντιπερισπασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και τελικά την κατάσβεσή της, καθ’ όσον σ’ αυτές θα μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, να αναπτυχθούν οι επίγειες δυνάμεις και να αποτελέσουν ενδεχομένως και γραμμή χρησιμοποίησης αντιπύρ.
Η εφαρμογή των επεμβάσεων σχετίζεται άμεσα με τις επικρατούσες ανά περιοχή τοπογραφικές, εδαφολογικές, κλιματικές και βλαστητικές συνθήκες σε συνδυασμό με το λοιπό περιβάλλον και ως εκ τούτου εφαρμόζονται αναλόγως.
πηγή: Aftodioikisi.gr