Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλαν οι πολίτες»

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων εκλέχθηκαν για πρώτη φορά- στις Βρυξέλλες.

Η εκλογική αναμέτρηση όμως έστειλε και κάποια πολιτικά μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ξεκάθαρος νικητής ήταν η αποχή και αυτό μόνο καλό δεν είναι για μία δημοκρατία. Φάνηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, κάτι που πρέπει να αναλυθεί με νηφαλιότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η πρωτιά ήταν αναμενόμενη, όμως το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή πολιτικής και κυρίως αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη χώρα, με σημαντικότερο όλων την ακρίβεια.

Από την άλλη δεν ενίσχυσαν τα άλλα δύο κόμματα εξουσίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν πείσθηκαν από τις θέσεις που εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και εκτιμώ ότι αυτές οι επιδόσεις τους θα αποτελέσουν αιτία για ένα ευρύτερο προβληματισμό.

Τα τελικά ποσοστά των κομμάτων προκαλούν βέβαια μεγαλύτερο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δικαιώνουν τις θέσεις που είχε εκφράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητώντας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Εδώ και χρόνια η κοινωνία έχει σταματήσει να ασχολείται με διλήμματα τύπου «αριστερά-δεξιά» και σίγουρα δεν ακολουθεί κάποιο κόμμα αποκλειστικά και μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Το πρώτο πράγμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων και η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου που έχει υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Όλοι πλέον -και κυρίως οι μικρομεσαίοι- αναζητούμε λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για τις ΜμΕ, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας, η στεγαστική κρίση, το ενεργειακό κόστος, η πράσινη μετάβαση, το επίπεδο ασφάλειας. Από την ετυμηγορία των πολιτών προκύπτει το συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα αυτά τα θέματα δεν έχουν απαντηθεί πειστικά. Πιθανόν να απαιτηθούν και ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα και στοχευμένες πολιτικές που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων.

Και κυρίως που θα σχηματίσουν ένα ανάχωμα στον λαϊκισμό και τις ακραίες φωνές. Γιατί το πλέον ανησυχητικό στοιχείο από τις ευρωεκλογές είναι η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μακάρι αυτό που συνέβη να λειτουργήσει ως καμπανάκι εγρήγορσης και εφαρμοστούν επιτέλους άλλες πολιτικές από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα προκειμένου να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου. Θα είναι πραγματικά τραγικό να δούμε να επανέρχονται εντός της Ε.Ε. ρητορικές άλλων εποχών που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

&

Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου