Πόσο καίει ένα κλιματιστικό συγκριτικά με έναν ανεμιστήρα

Επειδή οι ζέστες αρχίζουν και σφίγγουν και νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών και επειδή ταυτόχρονα τα λεφτά για ρεύμα δεν περισσεύουν, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποσό περίπου είναι η διάφορα κατανάλωσης ενός ανεμιστήρα και ενός A/C.

Ενδεικτικές μετρήσεις (είδος –ελάχιστη κατανάλωση-μέγιστη κατανάλωση)

Ανεμιστήρας      10W με 25W

Ανεμιστήρας οροφής      50W με 175W

Κλιματιστικό      900W με 5000W
Η κατανάλωση ρεύματος για την ίδια συσκευή μπορεί να διαφέρει μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων αλλά και της χρήσης.

 

Οι ανεμιστήρες καίνε ρεύμα όσο μια απλή ηλεκτρική συσκευή.

Βεβαίως, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο ανεμιστήρας δεν είναι κλιματιστικό μέσο! Σε αντίθεση με τα air condition των οποίων η λειτουργία είναι να ψύχουν ή να θερμαίνουν τον αέρα ανάλογα με τις ανάγκες μας, οι ανεμιστήρες δημιουργούν ένα ρεύμα αέρα το οποίo μας κάνει να αισθανόμαστε δροσιά  χωρίς όμως να επηρεάζουν την θερμοκρασία του χώρου.

Σαφώς τις ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες οι ανεμιστήρες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κλιματιστικό, μπορούν όμως να περιορίσουν τη χρήση του, χωρίς να επηρεαστεί η άνεσή μας. Ακόμα και η συνδυαστική χρήση των δύο συσκευών μπορεί να επιφέρει αρκετά μεγάλη διαφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέσο air condition 9.000 BTU καταναλώνει 1 kWh για κάθε ώρα χρήσης ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση ενός ανεμιστήρα δεν ξεπερνάει τις 0,15 kWh!
Με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή η τιμή της kW είναι περίπου 0,14 ευρώ μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι η χρήση του ανεμιστήρα είναι πολύ φθηνή. Για μια χρήση 10 ωρών για το κλιματιστικό στοιχίζει 1,4 ευρώ, ενώ για τον ανεμιστήρα μόλις 0,21 ευρώ. Αν δουλέψει δηλαδή σε 24ωρη βάση το κλιματιστικό στοιχίζει 3,36 ευρώ τη μέρα, ενώ ο ανεμιστήρας μόλις 0.5 λεπτά του ευρώ.

 

Εκτός όμως από το οικονομικό όφελος, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τον ανεμιστήρα και για άλλους λόγους. Τόσο η ποιότητα του αέρα που προέρχεται από το air condition όσο και το γεγονός ότι όταν το χρησιμοποιούμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και με ξηρή ατμόσφαιρα που μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στη βλεννογόνο του στόματος, των ματιών και της μύτης, κάνει τη χρήση του ανεμιστήρα πιο φιλική για την υγεία μας. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε για τους φίλους των κλιματιστικών ότι με κατάλληλη συντήρηση, τακτικό αέρισμα του χώρου και σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση του air condition είναι αντιμετωπίσιμα.

πηγή: Aftodioikisi.gr