.
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Κάθε χρόνο από το 1973 ο ΟΗΕ στέλνει μήνυμα προς όλους τους κατοίκους της γης κρούοντας τον κώδωνα έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν όσο περισσότερο γίνεται για να προστατεύσουμε όλοι Μαζί, το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της ερημοποίησης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.
Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη. Ωστόσο, σε όλον τον κόσμο, υπάρχει ο τοξικός συνδυασμός της ρύπανσης, της κλιματικής κρίσης και του αποδεκατισμού της βιοποικιλότητας που καταστρέφουν τα δάση και τα λιβάδια και δεν επιτρέπουν στη γη να στηρίξει τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις κοινότητες, μετατρέποντας τα υγιή εδάφη σε ερήμους και τα ακμάζοντα οικοσυστήματα σε νεκρές ζώνες.
Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιέργειες δεν θα αποδώσουν, οι πηγές νερού θα εξαφανιστούν, οι οικονομίες θα αποδυναμωθούν και οι κοινότητες θα κινδυνεύσουν, με τους αδύναμους κοινωνικο-οικονομικά να υποστούν τις βαρύτερες συνέπειες.
Η βιώσιμη ανάπτυξη πλήττεται. Η ανθρωπότητα έχει παγιδευτεί σε ένα θανατηφόρο φαύλο κύκλο και έφτασε η ώρα να απελευθερωθούμε. Αύριο θα είναι αργά.
Σήμερα έως και το 40% του εδάφους του πλανήτη είναι υποβαθμισμένο, επηρεάζοντας άμεσα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας περίπου πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο αριθμός και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000. Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση, εκτιμάται ότι η ξηρασία θα επηρεάζει δυσμενώς ποσοστό μεγαλύτερο από τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050. Η ανεξέλεγκτη διάβρωση του εδάφους, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
Με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να καταστρέφει και να σκοτώνει, είναι επιτακτική η δράση.
Οι εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα και οι αποψιλώσεις των δασών πρέπει να περιοριστούν αποτελεσματικά. Τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και τα εδάφη πρέπει να αποκατασταθούν.
Η αδράνεια κοστίζει, υποσκάπτει το μέλλον. Χρειάζεται ταχεία και αποτελεσματική δράση. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την προσαρμογή στα βίαια καιρικά φαινόμενα, την προστασία της φύσης και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Χρειάζεται βούληση κι εφαρμογή κανόνων κι ελέγχων. Οι βιομηχανίες πρέπει να επιβλέπονται ως τη ρύπανση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και να μην θυσιάζουν τα πάντα αποσκοπώντας μόνο σε άμεσα βραχύχρονα κέρδη των μετόχων τους. Άλλωστε κάθε επένδυση στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος επιστρέφει ως πολλαπλάσιο όφελος, ακόμα και οικονομικό.
Οι πρακτικές αειφόρου διαχείρισης της γης, όπως η αναδάσωση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, είναι ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών.
Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων, υιοθετώντας πρακτικές που προάγουν την περιβαλλοντική ισορροπία, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές για μια καλύτερη και αξιοπρεπή εργασία, όπως η αειφόρος γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η προσαρμογή των υποδομών, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στην ξηρασία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεν είναι μια ημέρα γιορτής αλλά μέρα αφύπνισης όπου όλοι μας θα πρέπει να αναλογιστούμε πως οι δραστηριότητες αποκατάστασης συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τη ζωή μας σήμερα και αύριο. Την υγεία, την επιβίωση, την ποιότητα της καθημερινότητας, τις θέσεις εργασίας.
Η φετική Ημέρα Περιβάλλοντος με σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η γενιά της αποκατάστασης, «Our land. Our future. We are #GenerationRestoration», υποστηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Να σταματήσει τώρα η αυτοεξόντωση της ανθρωπότητας με τον πόλεμο κατά της φύσης. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση της λεηλασίας του πλανήτη και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Η ανθρωπότητα πρέπει να ξανάβρει την ελπίδα. Από εμάς εξαρτάται. Από τον αγώνα μας, ώστε όλοι Μαζί να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γη και το αύριο των παιδιών μας.
Επιτροπή Περιβάλλοντος
«Μαζί με τους Πολίτες»