ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Η λαϊκή πάλη μας διδάσκει

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος», η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίας Βαρβάρας και η Κομματική Οργάνωση Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ παραβρέθηκαν στην εκδήλωση – παράσταση για τα 83 χρόνια από της Μάχης της Κρήτης, αφιερωμένη στις γυναίκες της Κρήτης που συνέβαλαν  στον αγώνα του λαού της Κρήτης κατά του ναζισμού.

Μέσα από μια πολύ όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση και δρώμενα που πρόσφεραν μέλη της Ένωσης Κρητών κάθε ηλικίας, ανέδειξαν ότι δικαίως η Μάχη της Κρήτης ανήκει στις εμβληματικές ιστορικές στιγμές του τόπου μας που φανερώνουν την τεράστια δύναμη του λαού όταν ο ίδιος είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δίκιο του, με κάθε τρόπο ακόμα και με τη ζωή του. Παρουσιάστηκαν θρυλικές μορφές γυναικών της αντίστασης αλλά και της αδούλωτης στάσης ζωής των αγωνιστών και αγωνιστριών του λαού μας.

83 χρόνια πριν οι ναζιστικές δυνάμεις εισβολής βρήκαν απέναντι τους την γενικευμένη αντίσταση του λαού της Κρήτης, που δεν είχε την οργάνωση και τη στήριξη ούτε του Βρετανικού Επιτελείου Στρατού αλλά ούτε του ελληνικού αστικού κράτους.

Η ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης σηματοδότησε το τέλος της μέχρι τότε παθητικής αποδοχής της ναζιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης. Γεγονός που έκανε την ναζιστική ηγεσία να εφαρμόσει τη μέθοδο των αντιποίνων προκειμένου να κάμψει τη γενναία αντίσταση του λαού. Πρώτα στο Κοντομάρι Χανίων και ακολούθησαν μετά και άλλα χωριά και πόλεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Κάνδανος, Ανώγεια, Βιάννος…  έζησαν την κτηνωδία του ολοκαυτώματος από τους ναζί.

Σήμερα που η κυβέρνηση, με την συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων, βαθαίνει όλο και περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, η δύναμη της αντίστασης που ανέπτυξαν οι λαοί στο β’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, του Κρητικού λαού στη Μάχη της Κρήτης, μας διδάσκουν ότι σωτήρες δεν υπάρχουν και ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό.

Αγία Βαρβάρα, 2/6/2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ