Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Η Μάχη της Κρήτης. Άπαντες πλην Λακεδαιμονίων”

Η Μάχη της Κρήτης. Άπαντες πλην Λακεδαιμονίων.

Συγχαρητήρια στο ενεργό, αλλά και δραστήριο ΔΣ της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας, τον Ν. Γιαλεσάκη, την Α. Ρουσσάκη, την Βίκυ Ποντικάκη, την Χ. Κόρσαββα και την Ν. Μαρκουλιδάκη, αλλά και όλων των συμμετεχόντων κ.α. συντελεστών, για την ενδιαφέρουσα παράσταση με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Συμμετείχαν άπαντες … πλην Λακεδαιμονίων, όπως περιέγραφε η επιγραφή που ο Μέγας Αλέξανδρος χάραξε στις ασπίδες-λάφυρα που έστειλε από την Περσία στον Παρθενώνα.

«…Άλλωστε μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς Σπαρτιάτη βασιλέα γι’ αρχηγό δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής. Α βεβαιότατα πλην Λακεδαιμονίων. Είναι κι αυτή μια στάσις», όπως σχολίασε στο υπέροχο ποίημά του ο Κ. Καβάφης,. «…Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

Όσοι απείχαν, απλά έχασαν. Έχασαν τη χαρά της συνδημιουργίας και μια απολαυστική παράσταση!

Η παράσταση ήταν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τη συμβολή της γυναίκας της Κρήτης που φρόντισε, προστάτευσε κι αντιστάθηκε για ακόμα μια φορά για την οικογένεια, την πατρίδα και την ελευθερία. Την αγωνίστρια που δεν δίστασε να θυσιάσει και να θυσιαστεί απέναντι στην ισχυρή φασιστική πολεμική μηχανή για την Ελευθερία.

Σας ευχαριστούμε γιατί για να ζήσει ο πολιτισμός πρέπει να υπάρχει μνήμη.

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμα της αυταπάρνησης και της αγωνιστικότητας υπέρ βωμών, εστιών και ιδανικών.

Για το συγκινητικό  Ύμνο στην Ειρήνη στο τέλος της παράστασης.

Την Ειρήνη που οι Αρχαίοι μας πρόγονοι λάτρεψαν σα Θεά, ως κόρη της Δικαιοσύνης.

Γιατί Ειρήνη δεν είναι απλά το αντίθετο του πολέμου. Ειρήνη είναι όλες οι αξίες και οι συμπεριφορές που αντανακλούν σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, τα ανθρώπινα όντα και την αξιοπρέπειά τους. Ειρήνη είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απόρριψη όλων των μορφών βίας και η προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης μεταξύ λαών, ομάδων και ατόμων.

Ο Αριστοφάνης μας προειδοποιούσε εκατοντάδες χρόνια πριν στην κωμωδία του «Ειρήνη» παρουσιάζοντας τους οπλοπαραγωγούς σαν εχθρούς της. Το ζήσαμε και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε κάθε επόμενο. Τόση καταστροφή και τόσο αίμα και η Ειρήνη δεν είναι ακόμα δεδομένη στην εποχή μας.

Η αλληλοεξόντωση των ανθρώπων συνεχίζεται με πρόφαση εθνικιστικά ή θρησκευτικά παραληρήματα και κυρίως αλαζονικές κατακτήσεις νέων εδαφών και περισσότερα κέρδη χάριν των συμφερόντων μια χούφτας ολιγαρχών και των πολιτικών τους ανδρείκελων.

Η πορεία του ανθρώπου από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό και την αδελφοσύνη των λαών είναι μακρά και δύσκολη. Οι φιλοπόλεμοι δεν έχουν νικηθεί ακόμα, ούτε ο Φασισμός.

Οι πόλεμοι στη γειτονιά μας σκοτώνουν συνανθρώπους μας και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Ειρήνη τώρα!

 

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

επικεφαλής της παράταξης

“Μαζί με τους πολίτες”