Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Ντροπή για την ανθρωπότητα ο Πόλεμος”

.

Ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με θύματα κυρίως αμάχους από τα ισραηλινά πυρά προκαλώντας ανείπωτο πόνο, εξαθλίωση, θάνατο, θαμμένες στα ερείπια ελπίδες.

Οι πλέον των δύο εκατομμυρίων κάτοικοι της Γάζας είναι εγκλωβισμένοι και ο ισραηλινός αποκλεισμός τούς έχει φέρει σε σημείο να λιμοκτονούν και να πεθαίνουν νεογέννητα, παιδιά και ασθενείς.

Η κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου δεν φαίνεται να πτοεί το Ισραήλ που επιμένει ότι για τις επιθέσεις αυτές ευθύνονται αποκλειστικά οι τρομοκράτες της Χαμάς, που κρατούν ομήρους τους κατοίκους της Γάζας και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το Ισραήλ, το οποίο αυτήν την περίοδο κυβερνάται από την πλέον ακραία συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του, ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παρά την έκταση της σφαγής.

Η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζα είναι σήμερα στο προσκήνιο, ωστόσο διωγμοί, βιαιοπραγίες, ταπεινώσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, φυλακίσεις και δολοφονίες πολιτών προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες στην καθημερινότητα των Παλαιστινίων και στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από την αρχή του πολέμου στην Γάζα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μαίνεται ένας διπλωματικός πόλεμος μεταξύ των χωρών που επιμένουν στην καταδίκη της Χαμάς και αυτών που επιδιώκουν εκεχειρία, μπλοκάροντας την υιοθέτηση ψηφίσματος. Η πρόσφατη φρίκη της επίθεσης στο Νοσοκομείο, ωστόσο, ανάγκασε το Συμβούλιο να υιοθετήσει ψήφισμα που εστίαζε τουλάχιστον στην ανθρωπιστική κρίση και σε παύσεις, αλλά όχι στην κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα. Να αρθεί η πολιορκία και οι καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες. Να απελευθερωθούν όμηροι και κρατούμενοι.

Επιτέλους το Παλαιστινιακό πρέπει να λυθεί. Η πρόταση των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ του 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης μοιάζει λογική.

Να σταματήσει τώρα η αλληλοεξόντωση της ανθρωπότητας.

Να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

Επικεφαλής «Μαζί με τους πολίτες»