Ακρίβεια: Εξι στους 10 καταναλωτές «μόλις τα βγάζουν πέρα» – Οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61%  ενώ στο 12% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους. Αυτά αποτυπώνονται στο τελευταίο δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ.

Ακόμη το 56% των πολιτών εκτιμά πως θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό το επόμενο διάστημα. Αντίθετα μόλις το 17% δηλώνει πως αναμένει μια σταθερότητα.

Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ μόνο το 15% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών φαίνεται και από την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικών συσκευών κλπ) τους προσεχείς 12 μήνες. Το 55% (από 49%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ με -41,7 μονάδες, και με μεγάλη διαφορά από την επόμενη χειρότερη χώρα που είναι η Εσθονία με -29,8.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -41,7 μονάδες, έναντι -44,7 μονάδες τον Μάρτιο, με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι και πάλι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τους καταναλωτές στην Εσθονία (-29,8) και την Κύπρο (-26,6) να ακολουθούν.

Σχεδόν έξι στους δέκα καταναλωτές (59%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 22% (από 19%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.

πηγή: Documento