«Στο ίδιο έργο θεατές» αναμένεται να είμαστε για ακόμη μια χρονιά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.
Δυστυχώς από πέρυσι, όπου το aftodioikisi.gr είχε κρούσει καμπανάκι, καθώς σημειώθηκαν δεκάδες πνιγμοί ανθρώπων ανά την επικράτεια, δεν έχει αλλάξει τίποτα!
Η διαδικασία της ναυαγοσωστικής κάλυψης στη χώρα μας παραμένει αργή και «προβληματική», κολλάει σε διαδικασίες και στο «γράμμα» του νόμου και προκαλεί ερωτηματικά σε Δήμους, σε σχολές αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την κάλυψη των θέσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, το υπουργείο προχωρά στην επιχορήγηση με συνολικό ποσό ύψους 15.000.000,00€ σε Δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 7 του Π.Δ. 71/2020.
Η aftodioikisi.gr μίλησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, κ. Μάριο Μυρωνάκη, ο οποίος για ακόμη μια χρονιά δηλώνει προβληματισμένος για την κατάσταση.
«Η συνολική ναυαγοσωστική κάλυψη στην Ελλάδα απαιτεί γύρω στα 28 εκ. Πέρυσι δόθηκαν περίπου 10 εκ. και φέτος πάμε στα 15 εκ., λόγω επιπλέον κόστους. Δεν είναι όμως καθαρά οικονομικό το πρόβλημα. Είναι διαδικαστικό. Οι Δήμοι αναμένεται αυτή την περίοδο να πάρουν τα χρήματα για να προχωρήσουν, οι περισσότεροι, σε αναθέσεις. Σας πληροφορώ ότι κάποιοι δεν θα το κάνουν καν! Άλλοι θα καθυστερήσουν. Θα φτάσουμε πάλι στο παρά πέντε να αποφασίζεται η ναυαγοσωστική κάλυψη τον Ιούλιο, όταν ήδη θα μετράμε πνιγμούς! Διαρρέεται πολλές φορές ότι δεν επαρκούν οι ναυαγοσώστες στην Ελλάδα. Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια από τις σχολές αποφοιτούν πάνω από 3.000 άτομα. Πόσο όμως ένας άνθρωπος που δουλεύει σεζόν στη ναυαγοσωστική να περιμένει; Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν δουλειά από Μάιο (όχι Ιούλιο) και οι περισσότεροι επιλέγουν να πάνε κάπου ιδιωτικά (σε μια πισίνα ή σε ένα μπαρ). Η ναυαγοσωστική κάλυψη οφείλει να είναι μείζον ζήτημα στη χώρα μας, με τέτοια ακτογραμμή. Κυρίως όταν θρηνούμε ζωές κάθε καλοκαίρι».
Τι δηλώνουν Δήμαρχοι στο Aftodiokisi.gr για την ναυαγοσωστική κάλυψη
Χρήστος Βερώνης, Δήμαρχος Μυκόνου:
«Εμείς δεν έχουμε προβλήματα με τη ναυαγοσωστική κάλυψη», «Προχωρήσαμε ήδη σε διαγωνισμό, βγήκαν οι αναθέσεις και ξεκινάμε κανονικά. Για άλλους δήμους δεν γνωρίζω».
Αλέξης Αθανασίου, Δήμαρχος Σύρου:
“Εμείς κυλάμε σχετικά καλά στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Βρισκόμαστε στην αποσφράγιση του διαγωνισμού και γνωρίζω ότι έχουμε 2 προσφορές. Θα συνεδριάσει η επιτροπή για να ορισθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Εάν δεν έχουμε ενστάσεις και άλλου τύπου προβλήματα θεωρώ ότι οι ναυαγοσώστες θα είναι στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, γενικότερα οι Δήμοι, επειδή δεν έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μέχρι να εγκρίνουν τα ποσά οι κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες έγκρισης”.
Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου:
“Χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει σε ηπειρωτικούς δήμους της χώρας, για την περίπτωσή μας, ενός νησιωτικού δήμου στο Βόρειο Αιγαίο, σε ό,τι αφορά το θέμα της πρόσληψης ναυαγοσωστών για την ετήσια θερινή σεζόν, μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Οι διαγωνισμοί μας για την πρόσληψη ναυαγοσωστών που προκηρύσσονται κατά βάση από τον μήνα Απρίλιο, αποβαίνουν άγονοι. Τη στιγμή που δαπανούμε πολλά χρήματα για να στηρίζουμε τις υποδομές στις 11 βραβευμένες με το σύμβολο ποιότητας της «Γαλάζιας Σημαίας» ακτές μας, κάθε χρόνο αγωνιούμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε έγκαιρα τις απαιτούμενες θέσεις ναυαγοσωστών. Η δυστοκία που παρατηρείται στην κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων, μας έχει φέρει στο παρελθόν σε διαδικασίες να έλθουμε σε επαφή και με την ΚΕΔΕ για να διευκολυνθεί η εύρεση ναυαγοσωστών, αλλά ακόμα και σήμερα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί, είναι πως οι ναυαγοσώστες εξασφαλίζουν καλύτερες αμοιβές -και γενικά συνθήκες- για να εργαστούν σε ξενοδοχεία με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουν επαγγελματίες. Στη Λέσβο επίσης αποτελεί πρόβλημα το ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος ναυαγοσώστη, γίνονται πάντα στην Αθήνα και δεν εξασφαλίζεται μία δυνατότητα να γίνονται αντίστοιχες εξετάσεις και στο νησί μας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αυξηθούν είτε λόγω εντοπιότητας, είτε λόγω μείωσης του κόστους για να αποκτήσουν το δίπλωμά τους. Σε κάθε περίπτωση και με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ, έχουμε ξεκινήσει επαφές και με όλους τους άλλους νησιωτικούς δήμους του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να διεκδικήσουμε τη διευκόλυνση των διαδικασιών για να καλύπτονται οι ανάγκες μας σε ναυαγοσώστες, ερχόμενοι σε επαφή και με την Ένωση Ναυαγοσωστών αλλά φυσικά και με την ΚΕΔΕ.”.
πηγή: Aftodioikisi.gr