Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας: “Επίσκεψη του διακεκριμένου Αστροφυσικού Δρ. Σταμάτη Κριμιζή στο Σχολείο μας”

.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ
ΔΡ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ
ΣΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
.
Σύντομο Βιογραφικό του Σταμάτη Κριμιζή
.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων Χίου, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.
.
Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.
.
Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες, και δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 20.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.
.
Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013).
.
Πολυβραβευμένος με δεκάδες διακρίσεις από την ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική κοινότητα Αστρονομίας και Διαστήματος.
.
«Πολλές επιλογές στη ζωή μας γίνονται εξαιτίας κάποιων μικρών στιγμών που μας καρφώθηκαν κάποτε στο μυαλό»
Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνοθέτης
.
Τιμή μας να φιλοξενούμε στο σχολείο μας επιστήμονες τέτοιου βεληνεκούς!
.
Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας
Το ΔΣ