Επιτροπή Ζωόφιλων “Μαζί με τους πολίτες”: “Κανένα ζώο αδέσποτο ή κακοποιημένο”

Κανένα ζώο αδέσποτο ή κακοποιημένο.

Είναι θέμα υγείας, ηθικής και πολιτισμού.

Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να έχουν πρόγραμμα περισυλλογής, παροχής κτηνιατρικής βοήθειας, στείρωσης, σίτισης, εμβολιασμού, ηλεκτρονικής σήμανσης, περίθαλψης, εύρεσης αναδόχου και υιοθεσίας για τα αδέσποτα.

Έχουν ακόμη την υποχρέωση να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια ζώων συντροφιάς.

Επίσης έχουν την υποχρέωση σύστασης Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, αλλά και της επανένταξής τους ή της ευθανασίας τους. Απαρτίζεται από 2 μέλη οριζόμενα από το φιλοζωικό σωματείο, 1 κτηνίατρο, 1 επαγγελματία εκπαιδευτή και 1 εκπρόσωπο του Δήμου και εφαρμόζει όσα αναφέρονται στις διατάξεις του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».

Οι Δήμοι μπορούν επίσης να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν καταφύγια και χώρους προσωρινής περίθαλψης, ιδίως για ζωάκια που συλλέγονται, στειρώνονται ή ασθενούν.

Οι Δήμοι που πραγματικά νοιάζονται για τα δεσποζόμενα ζωάκια και τους κατοίκους που τα φροντίζουν οφείλουν να διαθέτουν αξιοπρεπή περιφραγμένα πάρκα σκύλων σε κοινόχρηστους χώρους εντός του σχεδίου πόλης.

Με λίγα λόγια κάθε Δήμος υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση, με κατάλληλο τρόπο, των αναγκών φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής, περίθαλψης και εν γένει φροντίδας των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων ζώων.

Είναι εύκολο να γίνουν όλα αυτά; Όχι! Χρειάζεται προσπάθεια. Και κυρίως πρόθεση.

Γιατί; Γιατί ο νέος νόμος που υποχρεούνται να συμμορφωθούν οι Δήμοι, πράγματι περιλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις, ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη προσωπικού και την αξιοποίηση της όποιας χρηματοδότησης.

Τι γίνεται στην πόλη μας;

Σοβαρή φροντίδα στα αδέσποτα παρέχει το τοπικό φιλοζωϊκό σωματείο και οι εθελοντές, που όμως ζητάνε δικαίως στήριξη και εκείνο που συνήθως λαμβάνουν από τους αρμόδιους είναι ότι ενοχλούν με τα αιτήματά τους.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης που ορίζει ο νόμος δεν έχει συνεδριάσει. Εκτός εάν προσκλήθηκαν όλοι εκτός από το τοπικό φιλοζωϊκό σωματείο.

Οι χρηματοδοτήσεις για τη φροντίδα των αδέσποτων δεν αξιοποιούνται κατάλληλα, διότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3.

Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) καλύπτει εν μέρει τα προβλήματα που αφορούν τα ζωάκια στην πόλη, αφού αναλαμβάνει μόνο σκυλάκια.

Έχουν τοποθετηθεί κάποιες ταίστρες και ποτίστρες από το Δήμο, που όμως χρειάζεται αναθεώρηση των σημείων που έχουν τοποθετηθεί, καθώς μπορεί να βρίσκονται σε επικίνδυνα για τα ζώα σημεία ή να είναι εκτεθιμένα στον ήλιο, αλλά και άλλες αντίξοες γενικότερα συνθήκες.

Το πρόγραμμα στειρώσεων χρειάζεται επίσης επανεξέταση. Ο αριθμός των στειρώσεων που έχει προβλεφθεί με τον συμβαλλόμενο κτηνίατρο δεν είναι επαρκής. Επίσης, όταν ένα ζωάκι συλλαμβάνεται, γατάκι κυρίως, όχι εύκολα τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει προσωρινός χώρος φιλοξενίας, εάν δεν μπορεί άμεσα να γίνει η στείρωσή του. Όταν στειρωθεί που θα νοσηλευτεί προσωρινά;

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από χέρι μας για την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Να είμαστε δίπλα στις φιλοζωικές οργανώσεις, τους μάχιμους εθελοντές, αλλά και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς φροντίζοντας για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Άνθρωποι και ζώα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά στην πόλη μας και είναι στο χέρι μας να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και ώριμα, ώστε κάποια στιγμή να μην υπάρχει κανένα ζώο αδέσποτο ή κακοποιημένο.

Το θέμα των ζώων, κάποιοι μπορεί να το θεωρούν πολυτέλεια, όμως πρέπει και αυτό να αντιμετωπιστεί με προσοχή και σοβαρότητα. Είναι θέμα υγείας, ηθικής και πολιτισμού.

Μαζί με τη διαχείριση της καθημερινότητας, την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, την κοινωνική μέριμνα, την προαγωγή της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Δήμος οφείλει να παρέχει ουσιαστική φροντίδα του και στα ζωάκια της πόλης.

Επιτροπή Ζωόφιλων

Μαζί με τους πολίτες

.

.