.
Έσπασαν όλα τα ρεκόρ οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τα τυχερά παιχνίδια, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τζόγαραν 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με το ποσό να παρουσιάζει μάλιστα αύξηση 23% από το 2022.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 200 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν κάνουμε την διαίρεση είναι μεγάλο το ποσοστό, ωστόσο είναι λάθος η μέτρηση, καθώς ο καταμετρημένος τζόγος έχει μία επαναληπτικότητα εξηγεί ο οικονομολόγος Θοδωρής Κρίντας, ο οποίος τονίζει μιλώντας στο Action 24 ότι το πραγματικό ποσό είναι και πάλι μεγάλο, ωστόσο αρκετά μικρότερο.
Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα ένας στους τετρακόσιους ενήλικες περίπου έχουν εθισμό στον τζόγο, που μεταφράζεται στο 0,5% περίπου του πληθυσμού της χώρας, που χάνουν περιουσίες στα τυχερά παιχνίδια.
Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τις περιουσίες τους, όταν οι Έλληνες κατά μέσο όρο χάνουμε περίπου 500 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο λαός με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Αυστραλοί.
Αναφορικά με το αν ο τζόγος προσφέρει κάτι σαν βιομηχανία στην πραγματική οικονομία, ο κ. Κρίντας εξηγεί ότι προσφέρει συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, όχι όμως τόσες πολλές, που δεν είναι καλοπληρωμένες, αλλά με την έννοια της προστιθέμενης αξίας σίγουρα έχει.
Ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας σημειώνει: «Άλλο το “παίζω” κι άλλο ο εθισμός, ο παθολογικός τζόγος, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον εθισμό στις τοξικές ουσίες και το αλκοόλ».
«Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι από τις χειρότερες διαταραχές, αφορά πάρα πολύ κόσμο και είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις, καθώς δεν παίζεις για το χρήμα αλλά για την “φοβερή ευχαρίστηση” που προξενεί ο τζόγος, δεν μπορεί να το αποφύγεις και το χρησιμοποιείς για να κατευνάσεις όλο αυτό το άγχος μέσα σου».
«Είναι χημεία, του εγκεφάλου, ανήκει στις διαταραχές των παρορμήσεων, στην ίδια ομάδα με κλεπτομανία και πυρομανία. Φυσικά χάνονται περιουσίες, χάνεται η ζωή τελικά, μιλάμε για πραγματική εξαθλίωση. Ο τζογαδόρος δεν σκέφτεται όπως εμείς, είανι ταγμένος να αυτοκαταστραφεί. Παίζει και δεν υπολογίζει τις συνέπειες».
Ένας από τους μεγαλύτερεους οφελούμενους του τζόγου είναι τα ίδια τα κράτη, με την φορολογία να ειναι ήδη υψηλή στα τυχερά παιχνίδια, κάτι που αποδεικνύει την ουσία της διαταραχής. Καθώς ο τζόγος από μία ηλικία και κάτω είναι παράνομος αλλά η πρόσβαση εύκολη, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική.
πηγή: Aftodioikisi.gr