Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τις μεταδημοτεύσεις που έλαβαν χώρα λόγω υποψηφιότητας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο εάν πολίτης που πραγματοποίησε μεταδημότευση σε έναν δήμο προκειμένου να εκλεγεί σε οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα του δήμου αυτού (δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος δημοτικής κοινότητας), δεν ανακηρύχθηκε υποψήφιος βάσει των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 4804/2021 (Α’ 90), χάνει τη δημοτικότητά του δήμου στον οποίο μεταδημότευσε και ανακτά την προηγούμενη δημοτικότητά του.
Η απόφαση μεταδημότευσης παύει να ισχύει, στην περίπτωση αυτή, μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων, εν προκειμένω παύει να ισχύει από την 11η Δεκεμβρίου 2023. Η απώλεια της δημοτικότητας επέρχεται αυτοδίκαια και ως εκ τούτου η σχετική απόφαση έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα.
Αντιθέτως, εάν πολίτης που πραγματοποίησε μεταδημότευση σε έναν δήμο προκειμένου να εκλεγεί σε οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα του δήμου αυτού ανακηρύχθηκε υποψήφιος, βάσει του άρθρου 17 του ν. 4804/2021, παραμένει δημότης του δήμου αυτού ανεξάρτητα από τον εάν εξελέγη ή όχι. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί στη συνέχεια, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να ασκήσει εκ νέου το δικαίωμα του για μεταδημότευση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δίνεται το δικαίωμα μεταδημότευσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. για απόκτηση της δημοτικότητας του άλλου συζύγου ή του συμβιούντος / συμβιούσας (ισχύει μόνο για τα Σύμφωνα Συμβίωσης που διέπονται από τις διατάξεις του ν.4356/2015 (Α’ 181),
2. για απόκτηση της δημοτικότητας που ο αιτών ή η αιτούσα είχε πριν τον γάμο ή πριν τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, λόγω λύσεως του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης,
3. για απόκτηση από ενήλικο της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του (η δυνατότητα αυτή παρέχεται για μια μόνο φορά),
4. λόγω διετούς, τουλάχιστον, μόνιμης κατοικίας στον δήμο όπου κάποιος επιθυμεί να γίνει δημότης.
Το δικαίωμα της μεταδημότευσης για τους ανωτέρω λόγους, εκτός της περίπτωσης 3, μπορεί να ασκηθεί, χωρίς αριθμητικό ή/και χρονικό περιορισμό, εφ’ όσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Για τη διενέργεια της μεταδημότευσης απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου στον δήμο όπου επιθυμεί να μεταδημοτεύσει. Για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δηλαδή οι αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις και τα πιστοποιητικά δημοτολογίου, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον αρμόδιο υπάλληλο του δημοτολογίου καθώς προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».
Για τη μεταδημότευση λόγω διετούς μόνιμης κατοικίας, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν περαιτέρω τα εξής:
Η διετία της μόνιμης κατοικίας αποδεικνύεται με βεβαίωση του δημάρχου που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 279 του ν. 3463/2006, περί βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην προαναφερθείσα διάταξη, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας χορηγείται από τους δήμους, εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση, η οποία αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο καταρχήν με την προσκόμιση αντιγράφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) των δύο τελευταίων ετών. Κατ’ εξαίρεση, αν η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιολογημένα βάσει του ανωτέρω δικαιολογητικού, αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο με κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Επισημαίνεται ότι η διετής διαμονή πρέπει να αποδεικνύεται ως την ημερομηνία αίτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.
Επομένως, στην περίπτωση που υποψήφιος μεταδημότευσε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 σε ένα δήμο, κάνοντας χρήση των διατάξεων που διέπουν τη μεταδημότευση λόγω υποψηφιότητας και όχι λόγω διετούς διαμονής στον δήμο αυτόν, μπορεί στη συνέχεια να μεταδημοτεύσει, μετά από αίτησή του, στον δήμο όπου έχει τη μόνιμη κατοικία του τα δύο τελευταία έτη, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Για παράδειγμα, μόνιμος κάτοικος και εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ο οποίος μεταδημότευσε στον Δήμο Σουφλίου της ιδίας Περιφερειακής Ενότητας για να θέσει υποψηφιότητα σε κάποιο από τα αξιώματα του δήμου αυτού, δύναται να αιτηθεί να μεταδημοτεύσει εκ νέου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης λόγω υπάρχουσας διετούς διαμονής, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα αποδεικτικά χωρίς να περιμένει την πάροδο των δύο (2) ετών.
Αρμόδιος για να κρίνει την αίτηση και να αποφανθεί σχετικά είναι ο δήμαρχος (άρθρο 58, περ. η του ν. 3852/2010, Α’ 87) ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτόν όργανα (άρθρο 88 του ν.3463/2006).
Σε περίπτωση άρνησης χορήγησης βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας απαιτείται η παράθεση ειδικής αιτιολογίας. Κατά της απόφασης του δημάρχου με την οποία απορρίπτεται η αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, ο αιτών μπορεί να ασκήσει αίτηση θεραπείας ενώπιον του δήμου που εξέδωσε την πράξη με αντικείμενο την ανάκληση ή τροποποίησή της, ή ειδική διοικητική προσφυγή σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν.3852/2010 ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι η εξέταση των προϋποθέσεων της μεταδημότευσης εν γένει και η έκδοση σχετικής απόφασης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημάρχου του δήμου εκείνου στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση μεταδημότευσης. Όπως και στην περίπτωση άρνησης χορήγησης βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, η απόρριψη αίτησης μεταδημότευσης απαιτεί την παράθεση ειδικής αιτιολογίας ενώ κατά της απορριπτικής απόφασης του δημάρχου χωρεί αίτηση θεραπείας στον οικείο δήμο και προσφυγή σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν. 3852/2010.
πηγή: Aftodioikisi.gr