Βασίλης Γκιτάκος: «Ανοιχτό κέντρο εμπορίου», ποιους εξυπηρετεί το έργο;

.
Στη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή επανέφερε το θέμα της έγκρισης κυκλοφοριακής μελέτης του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο δήμο Αγίας Βαρβάρας».
.
Και αυτή τη φορά, όπως όταν πρωτοήρθε το θέμα στην προηγούμενη περίοδο, οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε οι μόνοι στο δημοτικό συμβούλιο που το καταψηφίσαμε, δηλώνοντας την αντίθεση μας στην υλοποίηση του έργου.
.
Αυτό, γιατί το έργο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τις ανάγκες του λαού της Αγίας Βαρβάρας, αλλά ούτε και θα εξυπηρετήσει σε κάτι επιπλέον τους επαγγελματίες της περιοχής που θα δημιουργηθεί το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Αντίθετα ενισχύει την κερδοφορία των εργολάβων του έργου και των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης ανάπτυξης» και της «ψηφιακής μετάβασης».
.
Η «πρεμούρα» του δημάρχου να υλοποιηθεί το έργο έγινε πολύ χαρακτηριστική και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ενώ ζήτησε επαγγελματίας της περιοχής, που από τον σχεδιασμό του έργου οδηγείτε στο να βάλει λουκέτο στο μαγαζί της, δεν της έδιναν το λόγο. Με την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης και αφού παραιτηθήκαμε από το δικαίωμα της δευτερολογίας μας, έδωσαν το λόγο στην επαγγελματία, που όμως ως απάντηση στη δικαιολογημένη διαμαρτυρία της εισέπραξε την φραστική επίθεση του δημάρχου.
.
Το «έξυπνο», όπως το αποκαλούν, Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου δεν θα λύσει τα καίρια προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της Αγίας Βαρβάρας και των επαγγελματιών της περιοχής, που η πολιτική της κυβέρνησης και των προκατόχων της δημιουργούν. Τα μαγαζιά δεν έχουν δουλειά, γιατί οι πενιχροί μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται από την ακρίβεια από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, χωρίς να μπορούν οι λαϊκές οικογένειες να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι «δεν τη βγάζουν», από τη νέα φοροληστεία σε βάρους με το κεφαλικό χαράτσωμα και όλοι μαζί θα υποστούμε και την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 17% που επέβαλε η δημοτική αρχή για το 2024.
.
.
Οι ομοιόμορφες τέντες και προσόψεις στα μαγαζιά, τα «έξυπνα» φώτα ή το λογότυπο θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ή θα ελαφρύνουν τη φορολογία στους επαγγελματίες; Το στένεμα του δρόμου στα 3,5 μέτρα και οι «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης με αντίτιμο ή πρόστιμο, θα κάνουν το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου πιο προσβάσιμο σε κατοίκους και επισκέπτες; Ή θα υπάρχει μόνιμο κυκλοφοριακό έμφραγμα;
.
Η Δημοτική Αρχή βάζει σε προτεραιότητα τα έργα βιτρίνας για τις ανάγκες της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, επείγουσες και πιεστικές για έργα πολιτικής προστασίας (αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση), βελτίωσης υποδομών σε παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και πολλές άλλες ανάγκες άμεσης προτεραιότητας.
.
Βασίλης Γκιτάκος