Για πρώτη φορά μεγάλο ειδικό πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του όρους Αιγάλεω!

.
Για χρόνια πολλά, δεκαετίες θα έλεγα, ο αγώνας για να προστατευθεί το όρος Αιγάλεω, ήταν για μένα και τους συνεργάτες μου στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ, προσωπικό στοίχημα και έργο ζωής.
.
Τα τελευταία δύσκολα καλοκαίρια καταφέραμε, μαζί με τους δήμους – μέλη μας (Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Πέραμα, Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα) να κρατήσουμε αλώβητο το βουνό, ενώ την ίδια περίοδο στα άλλα βουνά της Αττικής τεράστιες πυρκαγιές αφάνισαν τα περισσότερα δάση.
.
Και σήμερα με αισιοδοξία μπορώ να νιώθω πιο σίγουρος για το μέλλον αυτής της προσπάθειας, αφού στον ΠΕΣΥΔΑΠ καταφέραμε, δουλεύοντας επίμονα, σοβαρά και με όραμα,να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση περίπου 2,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» που θα επενδυθούν εξ’ ολοκλήρου στην πολιτική προστασία και ανάδειξη του όρους Αιγάλεω.
.
Ο πολύ καλά οργανωμένος φάκελος και η τεκμηριωμένη πρόταση που υποβάλαμε, με την συνεργασία του δήμου Κορυδαλλού, για την χρηματοδότηση του έργου εγκρίθηκε και ελέγχθηκε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες το αρμόδιο ανώτατο δικαστήρο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια τον φάκελο και τις διαδικασίες του δημόσιου διαγωνισμού και της ανάθεσης στον μειοδότη, έδωσε την έγκριση νομιμότητας.
.
Σύντομα το μεγάλο και μοναδικό αυτό έργο θα αρχίσει να υλοποιείται με τρεις στόχους:
.
– Την προστασία της ιστορικής, φυσικής και οικολογικής διάστασης του Όρους Αιγάλεω
.
– Την φύλαξη και πυρασφάλεια του βουνού με τη χρήση καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών.
.
– Την δικτύωση με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ώστε να αναδειχτεί η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του.
.
Περισσότερα θα έχω να σας πω σε λίγες ημέρες, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
.
Γρηγόρης Γουρδομιχάλης