Προσδόκιμο ζωής: Μειώθηκε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα νέας μελέτης για το προσδόκιμο ζωής, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου στο περιοδικό PLOS One.

Η έρευνα, η οποία έλαβε υπόψιν δεδομένα από 190 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών συρρικνώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας.

Επικεντρώνοντας την προσοχή στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα διαχρονικά- συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – οι γυναίκες είχαν μέσο προσδόκιμο ζωής 77,17 έτη το 1990, ενώ οι άνδρες είχαν προσδόκιμο ζωής 72,23.

Το 2010, το προσδόκιμο αυξήθηκε και διαμορφώθηκε ως εξής: 83,10 έτη στις γυναίκες και 78,37 στους άνδρες. Έτσι, το χάσμα της διάρκειας ζωής μειώθηκε ελαφρώς, κατά περίπου 0,2 χρόνια.

Το χάσμα της διάρκειας ζωής μεταξύ των δύο φύλων έχει μειωθεί επειδή η διάρκεια ζωής των ανδρών επιμηκύνεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό από εκείνη των γυναικών, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης David Atance, καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Alcalá στην Ισπανία.

«Ο ρυθμός της θνησιμότητας μειώνεται — ή, με άλλα λόγια, ο ρυθμός αύξησης της μακροζωίας — των γυναικών έχει επιβραδυνθεί», είπε στο Live Science o David Atance.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι, μεταξύ 2000 και 2019, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξήθηκε από 66,8 έτη το 2000 σε 73,4 έτη το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμη μια μελέτη, του 2022, διαπίστωσε ότι, μεταξύ 1998 και 2016, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ γυναικών και ανδρών μειώθηκε σε 10 χώρες. Έτσι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τάσεις φαίνεται να επιμένουν.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με τα παγκόσμια δεδομένα, δείχνει ότι το χάσμα φαίνεται να διευρύνεται σε όλο τον κόσμο. Η διαφορά μεταξύ του χρόνου ζωής των Αμερικανών ανδρών και γυναικών αυξήθηκε από 4,8 χρόνια το 2010 σε 5,8 χρόνια το 2021.

Για τη νέα παγκόσμια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις τάσεις στα ποσοστά θνησιμότητας σε διαφορετικές χώρες και προσδιόρισαν ποια μέρη παρουσίαζαν τις ίδιες τάσεις με την πάροδο του χρόνου.

Τα δεδομένα προήλθαν από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής και τη θνησιμότητα για ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και από διαφορετικές χώρες.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από το 1990 έως το 2020, ομαδοποιώντας 194 χώρες σε όλο τον κόσμο σε ομάδες με βάση τις ομοιότητές τους σε εννέα δείκτες που σχετίζονται με τη θνησιμότητα.

πηγή: Aftodioikisi.gr