Μαζί με τους πολίτες: “Με ειλικρίνεια και θάρρος θα παρεμβαίνουμε προς όφελος των συμπολιτών μας”

.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 / 1 / 2024

Η νέα δημοτική περίοδος ξεκίνησε. Η παράταξη «Μαζί με τους πολίτες» αφουγκραζόμενη τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της, τρέχοντα και χρονίζοντα, θα συμμετέχει ουσιαστικά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω στην κοινωνία.

Με ειλικρίνεια και θάρρος θα παρεμβαίνουμε μέσω κάθε διαδικασίας που μας επιτρέπει ο ρόλος μας προς όφελος των συμπολιτών μας.

Έτσι, παρότι τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (24/1/2024), ήταν ας το πούμε τυπικά, καθώς αφορούσαν τον ορισμό διαφόρων εκπροσώπων κι επιτροπών, εμείς υποβάλλαμε τις παρακάτω ερωτήσεις ζητώντας από τον κ. Δήμαρχο να διευκρινήσει τις προθέσεις του για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, αφού δεν υπάρχει ακόμα νέο σχέδιο δράσης, παρά μόνο εξαγγελίες.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στο τέλος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου για το 2024 είναι μειωμένος. Γι αυτό και αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά 17% επιβαρύνοντας τους δημότες που ήδη μαστίζονται από την ακρίβεια που καλπάζει, τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, την ανεργία και την υποαπασχόληση. Πάνω σε αυτά έρχεται και το υποκριτικό χαράτσι του τέλους ταφής απορριμάτων. Πως σκέφτεστε κ. Δήμαρχε να καλύψετε αυτό το κενό; Φορτώνοντας πάλι τα βάρη στους δημότες; Κλείνοντας δομές και δράσεις, παρότι η πόλη διψάει για περισσότερα; Επιβαρύνοντας τους ωφελούμενους από τα λιγοστά που υπάρχουν για τις κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες με διάφορα αντίτιμα ανταποδοτικότητας;

Η υγεία είναι αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο αγαθό. Οι συμπολίτες μας πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Οι ανασφάλιστοι πολλαπλασιάζονται. Πως θα συμβάλλει ο δήμος ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη και τη φροντίδα υγείας; Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε κ. Δήμαρχε για τη διεκδίκηση της αξιοποίησης και ουσιαστικής συμβολής του Νοσοκομείου; Γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της διοίκησής του δεν βλέπουμε καμία κίνηση αναβάθμισης. Άλλωστε τώρα έχουμε και Υπουργό Υγείας εκείνον που το έκλεισε.

Πως σκέφτεστε κ. Δήμαρχε να αξιοποιήσετε την υπάρχουσα δημοτική περιουσία ώστε να μην επιβαρύνεται ο Δήμος με επιπλέον ενοίκια όπως με το Καφενείο Γυναικών; Υπάρχουν τα άδεια κτήρια στη Βιοχρώμ, η αίθουσα που συνεδρίαζε παλαιότερα το δημοτικό συμβούλιο, ο χώρος που είχε στεγαστεί για πολλά χρόνια πριν το πινγκ -πονγκ ή το κενό δραστηριοτήτων Εικαστικό Εργαστήριο.

Τι σκοπεύετε να κάνετε για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των Αμεα;

Πότε θα ξεκινήσει ξανά το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο; Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που σταματήσατε το προϋπάρχον.

Έχετε κάποιο πρόγραμμα εμπλουτισμού των δράσεων της ιστορικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης μας με προγράμματα φιλαναγνωσίας, ψηφιακού εγγραμματισμού και ειδικά θεματικά σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους ή θα παραμείνει κι εφέτος στο έλεος της απραξίας.

Πληροφορηθήκαμε ότι σταμάτησαν οι στειρώσεις αδέσποτων τετράποδων, θα μας ενημερώσετε σχετικά; Κι ένα σχόλιο, οι στειρώσεις των αδέσποτων οφείλουν να γίνονται άμεσα, δεν μπορούν να περιμένουν πολύ, γιατί όταν πιάνεται το ζωάκι, δεν μπορεί να αφεθεί ξανά ελεύθερο ώστε να γίνει προσπάθεια να πιαστεί ξανά, αφού δεν υπάρχει δημόσιος χώρος φιλοξενίας. Τι προτείνει σε αυτήν την περίπτωση η πενταμελής επιτροπή του Δήμου; Λειτούργησε ποτέ;

Έχετε κατά νου κάποιο σύγχρονο και αποτελεσματικό πρόγραμμα μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα, πέρα από τις στειρώσεις και τα λιγοστά σημεία σίτισης που κι αυτά χωλαίνουν; Σκοπεύετε να δημιουργήσετε τελικά ειδικό πάρκο και άλλες εγκαταστάσεις για τα δεσποζόμενα ζώα ή θα συνεχίσουν οι φιλόζωοι να τα πηγαίνουν στον υποτυπώδη χώρο στο Πάρκο Μητέρας.

Τι μέτρα θα δρομολογήσετε για την εγκληματικότητα και την πρόληψη της παραβατικότητας για φέτος. Ο κόσμος διαμαρτύρεται, φοβάται και δικαίως. Ιδίως στην περιοχή γύρω από τις εργατικές κατοικίες όπου τα βαποράκια και οι ναρκομανείς παρενοχλούν ακόμα και μαθητές, ενώ παράνομοι μπαινοβγαίνουν με την ησυχία τους ανάμεσα στα νοικοκυριά.

Ο έλεγχος της κυκλοφορίας και ιδιαίτερα της στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων στην κεντρική λεωφόρο και άλλα επίκαιρα σημεία είναι υπόθεση ατομική, συλλογική, των δημοτικών υπηρεσιών και της τροχαίας. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Παρακωλύει τις καθημερινές μετακινήσεις, δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, ζητήματα ασφάλειας, δυσχέρεια στη κάλυψη αναγκών άμεσης βοήθειας. Τι μέτρα θα λάβετε;

Για να έχουμε εικόνα της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του δήμου έναντι στα αιτήματα των συμπολιτών μας, θα παρακαλούσαμε να μας δώσετε το οργανόγραμμα του δήμου. Ποιοί υπάλληλοι, μόνιμοι, αορίστου και ορισμένου χρόνου απασχολούνται και σε ποιές θέσεις;

Πότε και που θα παραχωρήσετε γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη για τις δημοτικές παρατάξεις με βάση τον κανονισμό λειτουργίας.

Εμείς θα επιμένουμε, είτε παίρνουμε απαντήσεις, είτε όχι.

Η πόλη έχει ανάγκες και οι πολίτες της αξίζουν το καλύτερο.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

Επικεφαλής δημοτικής κίνησης Αγίας Βαρβάρας

«Μαζί με τους πολίτες»